Abseilen was enorm populair, ook bij de jongste jeugd.
Abseilen was enorm populair, ook bij de jongste jeugd. Foto: Bob Awick

'We willen als scouting voor iedereen toegankelijk zijn'

BUSSUM - De jubileumdag bij Scouting Arrowe stond afgelopen zaterdag bol van activiteiten voor de jeugdleden: van springkussen tot knutselen en van quizvragen tot survivalopdrachten. De dag werd afgesloten met een borrel en een kampvuur voor de vrijwilligers en het bestuur. Jenny Schouten, voorzitter van de stichting, spreekt van een prachtige dag.

"Bij scouting draait het om samenwerken en voor elkaar zorgen." Die saamhorigheid was afgelopen zaterdag duidelijk voelbaar, aldus Schouten. "Het zorgt er ook voor dat onze scouting na 85 jaar nog steeds springlevend is en de betrokkenheid groot is. Zo waren 90 van de ruim 100 jeugdleden aanwezig en alle activiteiten werden georganiseerd door vrijwilligers en de oudere jeugd." Iedereen had er veel zin in, de jeugd stond tijdens het openingswoord van de voorzitter al te stuiteren om te beginnen. Er was groots uitgepakt met veel verschillende activiteiten. Zo was er een springkussen en een clown. Maar ook waren er verschillende knutselopdrachten, spelletjes en survivalopdrachten. Er kon zelfs vanaf een zelfgebouwd platform in de boom abgeseild worden. Die activiteit was vooral bedoeld voor de oudere jongens en meisjes van twaalf tot veertien jaar, maar bleek ook erg in trek bij de jongere kinderen. Schouten: "We hadden niet verwacht dat ook de kleintjes dit zouden doen. Het was leuk om te zien dat ook die kleine meisjes van zes jaar gewoon de lucht in gingen en zich aan de touwen lieten zakken."

Tijdsgeest
Had scouting vroeger nog een wat suffig imago, nu is het bijna hip als je 'bij de scouting' zit, vertelt Schouten. "Het heeft te maken met de tijdgeest. Kinderen moeten op school al zo veel. In je vrije tijd is 'het gewoon leuk hebben' vaak al genoeg. Kinderen willen niet op zaterdag ook nog moeten presteren." Wat ook wel meespeelt is dat vroeger de regels bij de scouting wat strenger waren. Toen moest je nog verplicht de voorgeschreven kleding dragen. Nu is alles wat losser. Schouten ziet wel overeenkomsten met mindfulness. "Kinderen minder achter de computer en weer meer terug naar de natuur. Dat spreekt veel ouders en kinderen aan."
Bij Arrowe zien ze het aantal jeugdleden dan ook nog steeds toenemen en de uitstroom is laag. "In de hele regio zie je het aantal kinderen teruglopen, maar wij groeien nog steeds als scouting. Het succes," verklaart Schouten, "komt doordat je begint als jeugdlid als je een jaar of vijf, zes bent. Kinderen die rond hun veertiende nog lid zijn gaan eigenlijk niet meer weg. Zij worden vanaf hun 18e lid van de 'Stam' en gaan zich nog meer inzetten voor de groep. Ze gaan leiding geven aan de jongere jeugd of houden zich bezig met het onderhoud van de gebouwen."

Vrijwilligers
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de scouting, blijkt. Schouten geeft aan dat ook zij merken dat de spontane bereidheid van ouders en vrijwilligers om te helpen afneemt. "Het is vooral lastig om oudere vrijwilligers te vinden en vast te houden voor bestuursfuncties." Maar ook voor een avondje klussen en schoonmaken is het soms een uitdaging om genoeg personen bij elkaar te brengen. En juist van de vrijwilligers moeten ze het hebben bij de scouting. Scouting: "We houden de contributie laag, omdat we voor iedereen toegankelijk willen zijn. Daardoor hebben we niet het geld om bedrijven in te huren en zijn we aangewezen op vrijwilligers. Dat gold ook voor afgelopen zaterdag, waar Scouting Erica, de medewerkers van Vestingeiland Naarden en de familie Spaans aan mee hebben geholpen.