Vinx en Ivar Iding.
Vinx en Ivar Iding.

'Ik wilde simpleweg een mooi portret maken van Vinx'

Bussum – "Wat een interessante man. Daar zit een film in", dacht Bussummer Ivar Iding na het lezen van de biografie over de Amerikaanse muzikant Vinx. Toen bleek de Amerikaanse muzikant, die met grote namen als Sting en Stevie Wonder gewerkt heeft, ook nog eens heel benaderbaar. Na zeven jaar gewerkt te hebben aan de documentaire 'Memoirs of a hip 'ole black man', gaat hij op 26 april in première in het Filmhuis in Bussum. Vinx zal zelf ook bij de première aanwezig zijn.

door Mireille Detrixhe

In 1990 bezocht Ivar een concert van Sting in de Statenhal in Den Haag. Vinx stond in het voorprogramma. "Iedereen was natuurlijk in afwachting van Sting en er was heel wat rumoer en geroezemoes. Toen Vinx begon met spelen was iedereen binnen vijf seconden stil", vertelt Ivar. Na het lezen van zijn biografie bezocht Ivar samen met zijn vader een concert in Berlijn. "Het was een klein en intiem concert in een soort pakhuis. Na het concert heb ik met Vinx gesproken. Hij bleek heel toegankelijk", verklaart Ivar. "Een paar maanden later kreeg ik voor een concert, ook weer in Duitsland, de gelegenheid om twee uur met hem te praten. Dat was in 2008."

Het idee om een documentaire te maken werd toen geboren. "Ik vroeg cameraman Chris Blokhuis uit Hilversum om mee te gaan naar een concert en daar mochten we opnames maken. Dat hebben we een aantal keren gedaan. We mochten alles filmen van Vinx." In zijn montagestudio toont Ivar al een paar shots uit de documentaire. De film opent met een shot van heel dichtbij. "Dat laat wel zien dat Vinx heel benaderbaar was en ons de vrijheid gaf om te filmen", aldus Ivar.

De film is een biografisch portret geworden van de singer/songwriter. Een man die vele hits schreef en samenwerkte met grote sterren zoals Cher en Sting. Stevie Wonder zei over hem: "Vinx is the gift you give to someone you really care about."
"Toch was mijn eerste insteek voor de documentaire anders", biecht Ivar op. "Ik wilde een verhaal vertellen van een muzikant die als enige zwarte in een blanke wijk woonde in de staat Georgia in het zuiden van Amerika. Ik wilde laten zien hoe je als buitenstaander daar terechtkomt en hoe je je daar handhaaft. Hoe reageren de andere inwoners daarop? Maar dat idee hielp Vinx zelf al snel om zeep", lacht Ivar. "Vinx was inmiddels verhuisd, dus daar ging mijn verhaal. Dan maar geen script, dacht ik en op gevoel en intuïtie de film maken. Ik wist gewoon zeker: daar komt iets uit."
De film schetst het leven van de muzikant aan de hand van optredens, interviews en workshops die hij geeft. "Vinx laat muzikanten vooral zichzelf zijn. Vanuit jezelf muziek maken en niet vanuit wat mensen van je verwachten. Muziek moet volgens Vinx uit je tenen komen. De film laat zien hoe hij over muziek denkt en wat het voor hem betekent", zegt Ivar. De visie die Vinx heeft op muziek sluit eigenlijk naadloos aan op hoe Ivar de documentaire heeft aangepakt, vanuit zijn hart. "Ik wilde simpelweg een mooi portret maken en ben best trots op het resultaat. Helemaal als je weet met hoe weinig middelen we de film hebben gemaakt. Cameraman Chris Blokhuis en Eric de Roode, die de audionabewerking heeft gedaan, hebben geheel op vrijwillige basis meegewerkt. Er was geen budget. Ik heb de film helemaal zelf gefinancierd, tot aan de première aan toe."

Inmiddels heeft Ivar de film voor het eerst tijdens een test in het Filmhuis op het grote doek gezien. "Dat was echt heel tof. Ivar spreekt de hoop uit dat mensen zich tijdens het zien van de film vermaken en de boodschap oppikken dat het goed is om jezelf te zijn en dat wat goed voelt, ook goed is."

'Vinx is the gift you give to someone you really care about'
De film gaat 26 april in  première.