Wijzer is te vinden in het gemeentehuis van Bussum.
Wijzer is te vinden in het gemeentehuis van Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

'Inwoners weten Wijzer goed te vinden voor hun zorgvragen'

BUSSUM - Mijn rolstoel is kapot, hoe los ik dat op? Mijn partner is dementerend. Is er ondersteuning voor hem en voor mij? Mijn kind is autistisch en heeft hulp nodig, waar kan ik terecht? Een greep uit het soort vragen dat bij Wijzer binnenkomt.

door Mireille Detrixhe

Wijzer is het loket van de gemeente waar inwoners uit de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden terecht kunnen voor informatie en advies over ondersteuning op het gebied van werk en inkomen, jeugdhulp of hulp om zelfstandig te kunnen blijven wonen. "De vragen zijn heel divers en gaan dus over alles wat te maken heeft met zorg, jeugd en werk en inkomen", vertelt woordvoerder Hannie de Groot van de gemeente Bussum. Sinds januari van dit jaar hebben de gemeenten een aantal taken op het gebied van zorg en ondersteuning erbij gekregen. Dat betekent voor inwoners dat er het een en ander is veranderd op het gebied van zorg en ondersteuning. "We hebben de indruk dat inwoners van Naarden, Muiden en Bussum Wijzer goed weten te vinden, zowel fysiek als telefonisch en via de mail. Ook steeds meer zorgaanbieders en andere hulpverleners weten Wijzer te vinden voor advies of samenwerking. Dagelijks komen er circa 25 bezoekers bij Wijzer en krijgen we tientallen telefoontjes. We wijzen mensen er ook op dat ze een afspraak bij Wijzer kunnen maken; dat scheelt wachttijd en kan ook 's middags."

Opstartproblemen
"In januari en februari waren er problemen met de declaraties van mensen met een persoonsgebonden budget. Dat loopt tegenwoordig via de Sociale Verzekeringsbank. Die beheert het budget en betaalt uit op basis van declaraties. De SVB had problemen met de automatisering, maar toen die waren opgelost bleek dat budgethouders soms vergeten waren om hun facturen op te sturen; vermoedelijk als gevolg van de veranderde werkwijze", legt De Groot uit. "Het aantal vragen daarover viel overigens mee", zegt ze. "We hebben er ook veel aan gedaan om mensen te informeren en hebben aandacht besteed aan de vragen 'wat moet ik doen' en 'waar kan ik terecht'?" Momenteel is er een probleem met de inning van de eigen bijdrage op huishoudelijke hulp. Deze wordt geïnd door het CAK. De mensen die de eigen bijdrage moeten betalen, hebben in maart geen acceptgiro ontvangen van het CAK en hebben dus niet kunnen betalen. Waarschijnlijk is dit in april ook zo. De Groot steekt daarvoor ook de hand in eigen boezem van de gemeente: "Het is misgegaan in de communicatie tussen CAK, gemeente en regio waardoor de codering van de voorzieningen niet klopte en er met verkeerde codes is gedeclareerd. Mensen die gebruikmaken van huishoudelijke hulp krijgen de acceptgiro's dus wat later, waarschijnlijk in mei. Daar waarschuwen we al voor zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Vanaf mei is dit probleem opgelost."

Als er een vraag binnenkomt bij Wijzer en die vraag is makkelijk te beantwoorden, dan wordt deze direct opgepakt. Ligt de vraag complexer, dan wordt er een melding gedaan en volgt er een gesprek met de persoon of personen in kwestie. Dit gesprek is onderdeel van een breder onderzoek naar de vraag en of deze op eigen kracht of binnen het eigen netwerk opgelost kan worden. Ter verduidelijking geeft zij een voorbeeld van een traplift. "Stel: er komt een aanvraag voor een traplift binnen, dan gaat een consulent eerst op huisbezoek voor een gesprek met de aanvrager. In dat gesprek wordt gekeken of de traplift nodig is of dat er andere oplossingen zijn. Een traplift kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de aanvrager zelfstandig kan blijven wonen. Maar als blijkt dat er ook andere problemen zijn die in het huidige huis niet zijn op te lossen of op termijn zullen ontstaan, dan kan het beter zijn om andere, passende woonruimte te zoeken. In dat geval plaatsen wij die traplift niet."

"Wat voor de één goed is, hoeft dat voor de ander nog niet te zijn. Er wordt ook altijd gekeken wat iemand zelf kan of met behulp van zijn omgeving kan oplossen. Pas als dat niet meer gaat, is de gemeente er om te ondersteunen, zo nodig met een voorziening. Wij kijken altijd naar de hele situatie, dus nooit naar een op zichzelf staand probleem en doen dat vanuit de drie domeinen: Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugd en Werk en Inkomen. Een re-integratietraject aanbieden is niet zinvol als er thuis grote problemen zijn die werken in de weg staan. Dan is het beter om eerst het gezin weer op weg te helpen en daarna, als de situatie stabieler is, hulp te bieden bij het zoeken naar werk bijvoorbeeld. In alle gevallen gaat het ons om het leveren van maatwerk", aldus De Groot.

'Dagelijks hebben we 25 bezoekers en krijgen we tientallen telefoontjes'