De wethouders Marcel Adriani en Gerard Boefhoff.
De wethouders Marcel Adriani en Gerard Boefhoff. Foto: Lisa van Dorp

't Huishoudboekje van Gooise Meren

BUSSUM - Bij de vorming van de gemeente Gooise Meren gaat het vaak over geld. Hoe staat het ervoor met het huishoudboekje van de nieuwe gemeente? De wethouders financiën Gerard Boekhoff (Bussum) en Marcel Adriani (Naarden) leggen uit.

door Lisa van Dorp

Hoeveel moet Gooise Meren nou bezuinigen vanuit de erfenissen van Naarden, Bussum en Muiden?
Adriani: "Tussen de vijf en zes miljoen euro per jaar, op een begroting van 120 miljoen. Daarvan komt de helft voort uit taakstellingen waarvan je terecht kunt zeggen dat ze 'over de schutting gekieperd' zijn. Naarden één miljoen, Bussum één miljoen en Muiden een half miljoen. Daar komt dan nog 2,8 miljoen euro bij doordat we de ozb (onroerendezaakbelasting) gelijk willen houden en de zes ton die Muiden moet bezuinigen naar aanleiding van de artikel-12-status."

Vorige week stond in het NaarderNieuws dat het om veel meer ging.
Adriani: "Ik heb te snel gereageerd. Alleen als je de bezuinigingen van de drie gemeenten bij elkaar optelt, gaat het om miljoenen."

Boekhoff snapt de verwarring: "Er was ooit sprake van 6 miljoen voor alleen Bussum, maar dat waren bedragen van vóór de decentralisaties in het sociaal domein. In 2013 hielden we rekening met een stijging van de begroting van 65 miljoen naar 100 miljoen vanwege de nieuwe taken in het sociaal domein. We schatten conservatief in dat we miljoenen moesten korten, maar vorig jaar bleek dat we minder zorgtaken kregen. De begroting liep op naar 75 miljoen, met één miljoen aan bezuinigingen. Een net bedrag aan de vooravond van de fusie."

Hoe zit dat met de ozb in de nieuwe gemeente? Gaan inwoners meer betalen voor hun huis?
Adriani: "Het voorstel aan de nieuwe gemeenteraad is om het ozb-tarief te houden op het niveau van Bussum 2015. Normaal gesproken wordt in een fusiegemeente het gemiddelde ozb-tarief van de fuserende gemeentes genomen, maar in ons geval zou dat een grote stijging voor de Bussumers betekenen. Het ozb-tarief is daar lager dan in Naarden en Muiden. Door de ozb te bevriezen, lopen we 2,8 miljoen aan inkomsten mis, maar we willen niet meteen beginnen met een lastenverhoging voor de inwoners."

'Schaalvoordelen fusie leveren drie tot vier miljoen op'

Hoe gaat Gooise Meren een structurele bezuiniging van zes miljoen per jaar realiseren?
Boekhoff: "Doordat we van drie naar één organisatie gaan, kan het veel slimmer en goedkoper. De automatische bezuinigingen tellen bij een fusie al snel op: je hebt maar één college van B en W nodig in plaats van drie, één griffier, één hoofd Burgerzaken. Daarbovenop krijgen we de gelegenheid om de organisatie opnieuw in te richten."

Adriani: "We willen kijken of we door het uitnutten van de fusievoordelen het grootste deel van die miljoenen kunnen terugverdienen. Ik denk dat de organisatorische maatregelen drie tot vier miljoen opleveren. De burger merkt hier niets van. Over het resterende bedrag moet de raad een politiek besluit nemen."

Dus het zwembad en de bibliotheek in Naarden hoeven niet te sluiten na 2016? Dat was het idee als Naarden zelfstandig zou blijven.
Adriani: "Volgens mij is er geen financiële reden om De Lunet te sluiten. Het organisatievoordeel levert genoeg op."