Na tien jaar discussiëren en het afserveren van een eerder fusievoorstel, is de Tweede Kamer nu akkoord met de nieuwe gemeente.
Na tien jaar discussiëren en het afserveren van een eerder fusievoorstel, is de Tweede Kamer nu akkoord met de nieuwe gemeente.

Kamer stemt in met fusie

BUSSUM - De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de samenvoeging van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden. Als ook de Eerste Kamer instemt, gaat de nieuwe gemeente per 1 januari 2016 van start onder de naam Gooise Meren. Over de samenvoeging van gemeenten in deze regio wordt al sinds 2005 gesproken.

De samenvoeging is om een sterkere gemeente te krijgen. De nieuwe gemeente telt 55.000 inwoners.

Verkiezingen
Op woensdag 18 november 2015 zijn er verkiezingen voor deze nieuwe gemeenteraad. Die krijgt 31 zetels. Bussum is (als gemeente met de meeste inwoners) belast met de organisatie van deze verkiezingen. In maart 2018 zijn de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Gooise Meren zou die mogen overslaan, maar Bussum, Naarden en Muiden kiezen ervoor om in maart 2018 meteen weer gemeenteraadsverkiezingen te houden. Dit alles is onder het voorbehoud dat de Eerste Kamer met het wetsvoorstel instemt en de wet medio september 2015 in werking treedt.

Raad Gooise Meren bepaalt hoogte lokale lasten

De naam Gooise Meren is naar voren geschoven nadat inwoners suggesties hiervoor suggesties konden doen. De nieuwe gemeenteraad moet de gemeentenaam overigens vaststellen. Alleen de gemééntenaam verandert, de pláátsnamen Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum blijven gewoon bestaan.

Financiën
Door de afwikkeling van de langslepende herontwikkeling van het KNSF-terrein verkeert Muiden in financiële onzekerheid. Daarom is er extra geld uit het gemeentefonds gevraagd (Artikel 12-status). De verwachting is dat Muiden op tijd een sluitende meerjarenbegroting zal hebben en dat Gooise Meren geen beroep op artikel 12 hoeft te doen. De eigen bijdrage van Gooise Meren wordt beperkt tot het bedrag dat de gemeente Muiden had moeten bijdragen indien zij zelfstandig zou zijn gebleven. Muiden, Naarden en Bussum hebben nu verschillende tarieven voor lokale belastingen, heffingen en leges. De gemeenteraad van Gooise Meren bepaalt het nieuwe tarief. In veel gevallen zullen de lokale lasten voor Bussumers iets stijgen, terwijl ze voor Naarders en Muiders iets dalen.

Grens
Onderdeel van het wetsvoorstel is een grenswijziging bij Weesp. De Bloemendalerpolder, nu deels van Muiden, is straks helemaal grondgebied van Weesp.