Tessa, Willem en Jarne gaan naar Turkije.
Tessa, Willem en Jarne gaan naar Turkije. Foto: Bob Awick

Drie leerlingen Willem naar European Youth Parliament

BUSSUM - Maar liefst drie leerlingen van het Willem de Zwijger College vertrekken halverwege deze maand naar Turkije om daar mee te doen aan het educatieprogamma European Youth Parliament (EYP). Voordat Jarne van der Poel, Tessa Verheijden en Willem Momma hier naar toe konden, wonnen ze al de regionale en nationale voorrondes. Nu zijn ze uitgekozen om Nederland te vertegenwoordigen in het EYP.

"Het is voor het eerst dat we maar liefst drie leerlingen kunnen afvaardigen," vertelt begeleidend docent Berdien Rebel. Ze is apetrots op haar leerlingen die ze de afgelopen tijd intensief heeft begeleid. "Ik had wel gehoopt dat ze het zo goed zouden doen, maar niet verwacht." Omdat het Willem de meeste leerlingen van alle scholen in het land mag afvaardigen, is ook Rebel uitgenodigd om mee te gaan naar Turkije.

Alle drie zitten ze in 5 VWO. Jarne en Tessa schuiven aan bij het gesprek, Willem heeft elders verplichtingen. De 16-jarige Jarne vond het vooral een hoop extra werk naast zijn gebruikelijke schoolwerk. "Ik geef graag mijn mening en ben goed in Engels. Daarom leek het mij wel leuk om mee te doen." Ook de 17-jarige Tessa deed mee omdat het debat-project haar wel interessant leek. "Je leert veel over het Europees Parlement. Bovendien vind ik het wel leuk op mijn CV staan", vertelt ze. In hun vrije tijd kwamen ze op vrijdagmiddag samen onder de begeleiding van mevrouw Rebel. Van de herfst tot de kerst leerden ze alles over hoe ze een goed debat moeten voeren. In de voorrondes deed het Willem mee als een team. "We kregen te horen dat we onder andere doorgingen vanwege ons enthousiasme."

Inmiddels hebben de begeleiders van het EYP, eerdere deelnemers aan het programma, al contact gezocht met de drie scholieren. Tijdens hun verblijf zullen Jarne, Tessa en Willem zich tien dagen lang bezighouden met het onderwerp 'Home in Europe'. Samen gaan ze op zoek naar oplossingen voor islamofobie, de lage opkomst bij de Europese verkiezingen, de problemen in de Oekraïne en meer. Daarnaast zullen ze ook meer leren over de Turkse cultuur en de verschillende culturen van alle deelnemers.

De drie hebben veel zin in hun avontuur. "Ik verwacht dat ik kapot terug kom", zegt Tessa. Jarne vertelt enthousiaster te zijn over de trip naar Turkije dan over het debat. "Het wordt gehouden aan de kust, 's avonds is er een kampvuur met een feest op het strand. We zullen heel veel nieuwe mensen leren kennen." Ook Tessa steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Ik heb twee keer eerder meegedaan aan een internationaal uitwisselingsprogramma. We hebben nu nog dagelijks contact met elkaar via Facebook."

Jarne vertelt dat hij na zijn opleiding waarschijnlijk geschiedenis gaat studeren. Hij ziet zichzelf in de toekomst als een politiek columnist. Tessa denkt dat de 'lifeskills' die ze hiermee opdoet overal van te pas komen. "Ik spreek nu veel beter Engels. Dat is ook heel handig als je presentaties moet geven. Ik denk dat ik de businesskant of gezondheidskant op ga." Wat de drie ook in de toekomst zullen doen, ze kunnen altijd terugkijken op een mooie, blijvende herinnering aan hun avontuur bij het European Youth Parliament.

'Je leert veel over het Europees Parlement en het is mooi voor mijn cv'