Jan Heinen begon in 1974 op het Sint-Vitus College.
Jan Heinen begon in 1974 op het Sint-Vitus College.

Nieuwe rector Vitus gaat na de zomer aan de slag

Bussum – "Ik vind het belangrijk dat ik heb kunnen bijdragen aan een constructieve en prettige samenwerking van onze scholen met de andere scholen in Bussum en Naarden. Dat is in het belang van alle leerlingen", zegt de vertrekkend rector Jan Heinen van het Sint-Vituscollege en de Sint-Vitusmavo, terugkijkend op de lange periode waarin hij in diverse functies aan de scholen verbonden is geweest. "Als je zo lang intensief bij een school betrokken bent geweest, is het een belangrijk deel van je leven geworden."

door Mireille Detrixhe

Vanaf 1974 is Jan Heinen al werkzaam bij het Sint-Vituscollege. In augustus is het zover. Dan draagt hij het stokje over na 11 jaar rector te zijn geweest. "Ik kijk met heel veel plezier en voldoening terug op de lange periode waarin ik aan het Sint-Vitus verbonden ben geweest", geeft hij aan. "Voor mij waren zorgvuldigheid, openheid, persoonlijke betrokkenheid en goede communicatie in ieder geval belangrijke uitgangspunten. Kenmerkend voor het Sint-Vitus vind ik dat leerlingen al tientallen jaren aangeven wat zij prettig vinden aan de sfeer op het Sint-Vitus: die is verdraagzaam, er zijn geen groepen die tegenover elkaar staan en iedereen kan zichzelf zijn", aldus een trotse Jan Heinen. "Ik hoor nog vaak van oud-leerlingen die hun kind aanmelden dat zij de sfeer nog steeds herkennen."
Petra Laseur volgt Jan Heinen op als rector. Zij is geen onbekende binnen het onderwijs. Na de lerarenopleiding wiskunde en biologie en onderwijskunde aan de UvA heeft zij vele jaren lesgegeven en diverse functies binnen het onderwijs vervuld. "Het Sint-Vitus heeft een goede naam, de leerlingen zijn tevreden en de slagingspercentages zijn hoog. Dus ik ga ervan uit dat de heer Heinen en alle medewerkers van de scholen het heel goed hebben gedaan", zegt ze. "Onderwijs heeft mijn hart. Een bijdrage kunnen leveren aan het leren en de ontwikkeling van kinderen is een groot goed." Haar ambitie is om de scholen op een zo hoog mogelijk kwalitatief niveau te laten functioneren. Een school waar leerlingen graag komen om elkaar te ontmoeten en om te leren. Een school waar leerlingen en medewerkers trots op zijn en waar ouders veel vertrouwen in hebben.

Hoe zien de scholen er dan uit over vijf jaar? "Het Sint-Vitus heeft in mijn ogen over vijf jaar nog steeds een goede naam, hoge slagingspercentages en is excellent op een aantal voor de school belangrijke thema's. Bijvoorbeeld op het wetenschappelijke component van het vwo. Daarnaast zijn er heel goede doorlopende leerlijnen naar het mbo, hbo en universiteiten en werkgevers uit de regio zijn betrokken bij de scholen", klinkt het ambitieus. Op de vraag of zij positief is over de ideeën om leerlingen op verschillende niveaus examen te laten doen, bijvoorbeeld twee vakken op vwo-niveau en vijf vakken op havo-niveau is haar antwoord duidelijk: "Als je kinderen weet te motiveren om uit te blinken en zich te bekwamen, ben ik altijd voor. Het betekent wel dat je het op een goede manier moet inrichten. Ik zie er erg naar uit om na de zomer te beginnen op beide scholen."

Petra Laseur wordt de nieuwe rector.