Petra Vleemink heeft al acht jaar een ruitersportzaak en verkoopt nu ook bloemen.
Petra Vleemink heeft al acht jaar een ruitersportzaak en verkoopt nu ook bloemen. Foto: Yvette Geerts

Ruitersport & Bloemen: twee passies die samenkomen

BUSSUM - Bij Ruitersport & Bloemen aan de Vlietlaan kunnen klanten sinds kort ook een bloemetje of plant meenemen. Eigenaresse Petra Vleemink combineert hiermee haar twee passies: paarden en bloemen. "Na acht jaar ruitersport wilde ik graag iets erbij doen. Ik heb al jaren mijn vakpapieren voor bloembinderij, dus dit was de meest logische stap."

Vleemink verwacht dat de bloemen en planten meer klanten zullen trekken, maar ook dat de bestaande klanten makkelijk een bloemetje meenemen. Mensen kunnen bij Ruitersport & Bloemen terecht voor verschillende boeketten waaronder bruidsboeketten, maar ook voor losse bloemen. Zelf vindt Vleemink het heerlijk om boeketten ter plekke samen te stellen. Ze merkt dat veel klanten daar ook voor kiezen.
Vleemink wilde eerst het naastgelegen pand erbij huren om daar de bloemenzaak te starten maar besloot dat niet te doen. "Ik houd het voor nu bij één winkel. Anders moet ik personeel aannemen en verantwoordelijkheden loslaten." Ze lacht even. "Ik blijf graag overal van op de hoogte, dus dat loslaten vind ik wel lastig." Toch sluit ze die twee aparte winkels in de toekomst niet uit. Op dit moment is er altijd iemand stand-by en ook krijg ze hulp van het thuisfront. Een van haar dochters helpt haar op zaterdag in de winkel en haar man brengt eigenlijk altijd de bestellingen rond.

Het was even zoeken naar de juiste manier van inkoop voor de bloemen en planten. Een paar dingen waren daarbij voor Vleemink belangrijk. Het moet kleinschalig zijn, altijd vers en waar mogelijk fair trade. Voor wat betreft de rozen en anjers is ze daar redelijk in geslaagd. Vleemink: "Bij fair trade bloemen worden zo min mogelijk chemische middelen gebruikt en de kwekers krijgen een eerlijke prijs. Ik vind dat heel belangrijk en ik zie ook gelukkig het aanbod aan fair trade toenemen. Zo is 90 procent van de anjers al fair trade. Bij rozen is dat nog niet zo, maar ook daar wordt wel veel aandacht aan besteed."

Passie
Een overstap naar enkel een winkel met bloemen en planten zal Vleemink nooit maken. "Mijn passie zit al heel lang in de ruitersport. Ik ben een paardenmens in hart en nieren." Zelf is ze inmiddels gestopt met actief paardrijden, maar de genen heeft ze doorgegeven aan haar beide dochters. De ruitersportwinkel is nu dan ook haar lifeline met de sport.
In de acht jaar dat Vleemink ruitersportartikelen verkoopt is er wel het een en ander gewijzigd. "We verkopen nu vooral een basiscollectie, voor volwassenen en jeugd. Die basiscollectie bestaat vooral uit broeken, laarzen en caps. Deze zijn minder modegevoelig en seizoensgebonden dan de bovenkleding. Wel hangt er een mooie collectie (wedstrijd)jasjes in de winkel en ook het merk laarzen, Derby, valt op. "Laarzen zijn echt maatwerk. Die moeten goed aansluiten, anders heb je er niets aan. Een goed advies is dus heel belangrijk." www.ruitersport.bussum.nl en www.vlietlaanbloemen.nl.