Een deel van de nieuwe bewoners. Laurant zit in het midden op zijn hurken.
Een deel van de nieuwe bewoners. Laurant zit in het midden op zijn hurken.

Ouders starten woongroep

BUSSUM - Dat het helemaal niet gemakkelijk is om je verstandelijk gehandicapte, autistische zoon aan een woning te helpen, bleek wel voor Ems Willems uit Weesp. Haar zoon is inmiddels 19 en staat al jaren ingeschreven voor een plek bij zorginstanties Sherpa en Amerpoort. "Door de bezuinigingen komen er minder plekken vrij en zo'n plek moet ook maar net geschikt zijn", vertelt ze. Daarom nam ze samen met een aantal andere ouders het voortouw om een woongroep op te richten in Bussum.

door Jessica de Jong

Inmiddels is de stichting opgericht, hebben zich al jongeren ingeschreven en wordt druk overlegd gevoerd met zowel de zorgverlener als de eigenaar van het pand.
"Het is bijna 100 procent zeker dat we een pand midden in het centrum van Bussum kunnen betrekken. De eigenaar zal de verbouwing bekostigen." Inmiddels zijn er ook vergaande gesprekken met Amerpoort die waarschijnlijk de zorg voor de bewoners voor haar rekening neemt.

Appartement
Het huis is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 17 tot en met 30 jaar. Al deze personen hebben een matige tot lichtelijke verstandelijke beperking, ook wel zzp3 en zzp4 genoemd. In het appartementencomplex heeft iedere bewoner een eigen appartement met woonkamer, keukenblok, slaapkamer en badkamer. Bovendien is er een gemeenschappelijke huiskamer met keuken waar de bewoners samen kunnen eten. De klok rond is er zorg aanwezig om de mensen te begeleiden. Er wordt zowel algemene als individuele zorg geleverd.

24 personen
In totaal is er plek voor 24 personen. Dat er wordt gekozen voor een eigen appartement in plaats van enkel een slaapkamer is volgens Willems omdat iedereen behoefte heeft aan een ruimte voor zichzelf. "Sommige bewoners hebben een relatie of willen met vrienden onder elkaar zijn. We gaan er ook van uit dat de bewoners hun hele leven hier kunnen blijven. Want helemaal op zichzelf wonen is voor deze mensen echt een stap te ver", legt ze uit.

Geen vetpot
De bewoners zullen overigens een groot deel van hun inkomen moeten inleveren voor een plek. "Vanaf de leeftijd van 23 jaar ontvangen ze een volledige Wajong-uitkering en volledige huurtoeslag. Een groot gedeelde daarvan zal opgaan aan de huur. En van het persoonsgebonden budget kunnen ze de zorg betalen die Amerpoort zal leveren. Het is dan echt geen vetpot. Voor mijn zoon zal het ook inhouden dat hij in plaats van vijf dagen maar drie dagen naar de dagbesteding kan, omdat het anders niet te betalen is."

"Een vervelende ontwikkeling, want dan zit hij straks vier dagen in de week op zijn kamer computerspelletjes te spelen. Hij heeft moeite met het sociale aspect en ook dat wordt juist op de dagbesteding gestimuleerd. Dat het niet anders is, komt allemaal door de bezuinigingen. Een hele slechte en zorgwekkende ontwikkeling."

'Bewoners krijgen een eigen appartement met slaapkamer en keuken'

Woonhuizen
In de hele omgeving schieten woonhuizen voor mensen met een beperking uit de grond. Zo kennen we in Bussum Villa Oki, komt er in Hilversum een groot nieuw huis, staat in Eemnes Happy Home en dan is er nog de Mozartgroep in Huizen.

"We zijn op veel plaatsen geweest en al die huizen zijn door ouders opgezet. We gaan iets creëren dat bij ons past. We hebben goed rondgekeken en weten nu wat we willen. We zullen ook bij de samenstelling goed letten of de bewoners bij elkaar passen."

Aanmelden
Wie geïnteresseerd is in een appartement voor zijn of haar kind kan contact opnemen met de werkgroep door te mailen naar woongroepbussum@hotmail.com.