Een erehaag voor Jitske van der Geest, die vanwege haar lange carrière bij de Hema een bekende Bussumse is geworden.
Een erehaag voor Jitske van der Geest, die vanwege haar lange carrière bij de Hema een bekende Bussumse is geworden. Foto: Sjoerd Stoop

Jitske van der Geest werkte 49 jaar bij HEMA

BUSSUM - Medewerkers, oud-collega's en vele vaste klanten van de HEMA hebben donderdag afscheid genomen van trouwe medewerker Jitske van der Geest. De Bussumse heeft maar liefst 49 jaar voor het Bussumse filiaal gewerkt en gaat nu met pensioen.

Jitske kwam bij Hema werken toen ze pas 15 jaar oud was. "Ik begon als zaterdaghulp op de vleeswarenafdeling. Toen ik 16 was ging ik fulltime bij HEMA werken." Ze werkte jarenlang op de mode-afdeling en werkte zich op tot gastvrouw, ook wel eerste verkoper genoemd. "Dat heb ik jaren gedaan. In die functie moet je bijvoorbeeld foutbonnen afhandelen en de collega's aansturen." Daarna heeft ze als hulpkracht gewerkt en stond ze op vrijdagavond op de klantenservice en deed ze administratie. De laatste jaren stond ze weer op de mode-afdeling tussen de sokken en de panty's. "Ik heb nooit een andere werkgever geambieerd. Ik ben ook nog nooit een dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. HEMA is een goede werkgever en er werken heel veel leuke collega's die er ook al jaren zijn. Ik kon altijd op de fiets naar het werk en buiten het werk hadden we veel leuke uitjes zoals een barbecue of een bingo met de collega's."
Als ze het zelf een dag voor het zeggen zou hebben bij HEMA, dan zou Jitske zorgen voor wat meer handen om het vele werk aan te kunnen. "Toen ik begon hadden veel mensen niet zo'n hoge dunk van de winkel. Maar mijn vader zei altijd: je moet trots zijn dat je bij HEMA werkt. Ik heb dat altijd in mijn achterhoofd gehouden. Ik heb het werk altijd leuk gevonden en er met veel plezier gewerkt, wie kan dat nog zeggen?"
En zo werd Jitske van der Geest een van de bekendste medewerkers van de HEMA in Bussum. Uitgesproken stem, altijd 'aanwezig' in de winkel. "Ik kan ook altijd heel enthousiast zijn over de leuke producten of aanbiedingen in de winkel", vertelt ze hier zelf over. Het werk maakte haar ook een beetje een bekende Bussumer. Zo wordt ze vaak herkend op straat of kijken mensen wat langer naar haar omdat ze niet goed weten waar ze haar van kennen. "Ik heb het ook gehad op vakantie. Wat heb je toch een bekend gezicht, werd er toen gezegd. Toen bleek dat die mensen in Naarden woonden en ook wel eens bij HEMA Bussum kwamen winkelen", lacht ze.

Winkeldief
De afgelopen halve eeuw heeft ze veel meegemaakt: ze had vele collega's en maakte onder meer veel verbouwingen mee. Ook heeft ze wel eens een winkeldief gepakt. "Eigenlijk mag je nooit achter mensen aan die iets uit de winkel meenemen. Maar op een dag, er was toen nog een uitgang aan de kant van de Vlietlaan, zag ik iemand een tas met spulletjes meejatten. Ik ging erachteraan en werd nog met de tas geslagen, maar uiteindelijk kreeg ik de spullen terug. Hij riep nog na dat hij mij op zou wachten na het werk. Ik heb hem nooit meer gezien. Achter iemand aanrennen zou ik nu ook niet meer zo snel doen, je weet niet hoe het zal aflopen."

Jitse van der Geest sloot donderdag de HEMA voor het laatst af. Voor de deur van de zaak stonden andere medewerkers en klanten haar op te wachten. Ze werd overladen met bloemen, bedankjes en applaus. Afgelopen zaterdag had ze nog een feestje voor al haar bekenden. Ze is er nog van aan het nagenieten. En nu ze niet meer hoeft te werken, gaat ze drie keer in de week tennissen bij Bosheim, met vriendinnen wandelen of fietsen en daarnaast blijft ze zich inzetten als vrijwilliger bij voetbalclub SDO. Daarnaast heeft ze meer tijd om leuke dingen te doen met haar man. "Ik heb nu tijd om die dingen die ik al deed overdag te doen en daardoor kan ik nu 's avond meer thuis zijn."