Wethouder Boekhoff (midden) aan de keukentafel.
Wethouder Boekhoff (midden) aan de keukentafel. Foto: Rob Reinders

Nog geen stormloop aan vragen over zorgtaken gemeente

Bussum - "Ouderen vinden het soms lastig om in de keukentafelgesprekken hun hulpvraag goed naar voren te brengen. Zij ervaren de keukentafelgesprekken vaak als een mededeling. Ter plekke durven ze dan niets te zeggen, maar daarna slaat de paniek toe", vertelt Loes Sonnenberg, mantelzorgster en vrijwilliger bij het PvdA Ombudsteam. Zij ziet dat vaak ouderen zich zorgen maken over de hoeveelheid zorg die ze krijgen.

door Mireille Detrixhe

Sinds januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor veel meer zorgtaken dan voorheen. Het is aan de gemeente om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Omdat dit betekent dat er voor inwoners van Bussum veel verandert op het gebied van zorg, houdt het PvdA Ombudsteam sinds begin dit jaar iedere zaterdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur een inloopspreekuur in wijkontmoetingscentrum De Palmpit.
Maaike van 't Hull, PvdA commissielid Bestuur en Middelen vertelt dat het nog geen storm loopt bij het inspreekuur. "Een enkeling is langsgeweest met een vraag. Je merkt dat met name ouderen het niet zo snel aandurven om vragen te stellen en soms duurt het even voordat het inloopuur bekend is", merkt Maaike op.
"Het ombudsteam is opgezet om mensen die tussen het wal en het schip raken en van het welbekende kastje naar de muur worden gestuurd, te helpen. Kortom: voor mensen die niet meer weten waar ze nu terechtkunnen met hun verzoeken, vragen of klachten", zegt Maaike. Het gaat niet alleen om vragen over de zorg, maar ook over uitkeringen, werkloosheid, huur en parkeervergunningen voor invaliden. "We signaleren problemen en brengen betrokken partijen vervolgens bij elkaar. We verwijzen mensen niet alleen door, maar blijven ook volgen of het vervolgtraject goed verloopt. Stel dat er veel dezelfde vragen leven onder de mensen, dan kan het zijn dat de communicatie vanuit de gemeente tekortschiet. Dat proberen we ook te signaleren."
In de praktijk komen er echter nog geen concrete vragen of klachten binnen bij het ombudsteam die gerelateerd zijn aan de zorg. Er zijn verschillende loketten waar mensen terechtkunnen voor advies. Vraag is of er niet te veel loketten zijn waar mensen terech kunnen en of zij voldoende van elkaars bestaan weten. Volgens Maaike kan het een aantal oorzaken hebben: "Er is al veel geregeld rondom de transitie en het kan zijn dat het in Bussum goed geregeld is. Toch zie je vaak dat na twee à drie maanden mensen de veranderingen pas gaan ervaren. Voorlopig blijven we dus het inloopspreekuur voortzetten."