Antoon Bruggeling voor Villa Helma waar het allemaal begon.
Antoon Bruggeling voor Villa Helma waar het allemaal begon. Foto: Jessica de Jong

'Vergeet niet, de victorie van
Vincent van Gogh begon in Bussum'

BUSSUM - Enthousiast en betrokken als hij altijd is, vertelt Antoon Bruggeling dat hij grootse plannen heeft voor de herdenking van de sterfdag van Vincent van Gogh. "Ik wil het wel uitschreeuwen. De victorie van Vincent van Gogh is in Bussum begonnen en dat mogen we niet vergeten." Het plan is om deze zomer door het hele dorp acties rondom de grote schilder te organiseren.

Bruggeling, in het dagelijks leven journalist, kwam op het idee toen hij onlangs het boek 'Onvergetelijke Bussumers' van Paul Schneiders las. Hij stuitte op het verhaal van Jo Bonger, de zus van Theo van Gogh die woonde in Villa Helma aan de Koningslaan 4 in Bussum. "Ik las dat deze Jo jarenlang haar hele villa vol had staan met alle schilderijen van haar zwager Vincent van Gogh. Het was een pakhuis voor tientallen doeken van haar zwager." In het boek schrijft Paul Schneiders: "Tot in de gangen stonden Van Goghs, aan de wanden in de huiskamer hingen zijn schilderijen, op de logeerkamer; kortom het hele huis stond en hing er vol mee."

Jo Bonger
"Jo heeft ervoor gezorgd dat zijn werk geëxposeerd werd, eerst in het Stedelijk Museum in Amsterdam en later in Berlijn en Londen. Toen is het balletje gaan rollen en leerde de wereld Vincent van Gogh kennen. Voor zijn dood was er namelijk niemand geïnteresseerd in de werken van de kunstenaar."

Verder was Jo degene die de brieven van Vincent op haar typemachine overtikte. Dit resulteerde in het bekende boek 'Brieven van Vincent', dat een uniek kijkje geeft in het leven van de kunstenaar. "Kortom, het is dus dankzij deze Bussumse mevrouw dat Vincent van Gogh zo groot is geworden. Toevallig is 2015 het Vincent van Goghjaar. We herdenken in juli zijn 125ste sterfdag. Ik dacht direct: waarom wordt hier niets mee gedaan?"

Bruggeling, die in Naarden woont, benaderde met deze vraag Mirjam en Norwin Mulder van het KunstCaffe Bussum. Samen met Klaas Oosterom van de Historische Kring en tuinarchitecte Jolanda Vreeken (die onlangs een prijs won voor haar Vincent van Goghtuin) vormen ze de werkgroep. "Uiteraard hebben we ook contact gezocht met het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ze ondersteunen ons idee, maar ze willen zich er verder niet aan verbinden."
De komende tijd wil de werkgroep zich inzetten om iedereen te laten weten dat er een link was tussen Bussum en Van Gogh. "We willen bijvoorbeeld grote doeken ophangen in het centrum met werken van Van Gogh. Dat zou bijvoorbeeld kunnen op het Julianaplein, het station, het Spant of andere bekende plekken. Een ander idee is om winkeliers te vragen iets van Van Gogh in hun etalage op te hangen. Een vaas met zonnebloemen of een prentje, dat hoeft niet groots te zijn."

Daarnaast kijkt hij of er wellicht animo is voor een schildersdag of dat er andere leuke ideeën zijn. Wel al duidelijk is dat historicus en auteur Marcus van der Heide op 29 juli naar de Remonstrantse Kerk naast Villa Helma komt om daar meer te vertellen over de Bussumse periode van Van Gogh.
De werkgroep is voor nu zowel op zoek naar creatieve ideeën als naar sponsors. Die sponsors wordt gevraagd deels mee te betalen aan het realiseren van de grote doeken die men in het centrum wil ophangen. Aanmelden kan door te mailen naar afbruggeling@hetnet.nl.

'We willen grote doeken van Vincent van Gogh ophangen in het dorp'