Merijn Corsten, Marloes Eerden en Anna Moes.
Merijn Corsten, Marloes Eerden en Anna Moes. Foto: Jessica de Jong

Kunstenaars kunnen exposeren in wijnwinkel

BUSSUM - Sauter Wijnen aan de Huizerweg biedt sinds kort het proeflokaal aan als laagdrempelige galerie voor regionale kunstenaars. Momenteel exposeren Marloes Eerden uit Blaricum en Anna Moes uit Bussum voor de gelegenheid samen. Beiden lieten zich inspireren door de natuur. Een verrassende klik tussen een doorgewinterde en recent begonnen kunstenaar.

Moes vertelt hoe de samenwerking tot stand kwam. "Ik wilde graag exposeren en klopte aan bij Merijn Corsten van Sauter Wijnen. Hij stond open voor het idee, maar hij had al contact met Marloes Eerden. Vervolgens zijn wij met elkaar gaan praten en al snel bleek dat ons werk prima bij elkaar past." Corsten vertelt dat hij sinds dit jaar de 'galerie' heeft opengesteld. "Ik wil een laagdrempelig podium bieden aan regionale kunstenaars. We verdienen er niets aan, maar houden wel de vernissage met wijnproeverij. Voorwaarde is dat de kunstenaar zijn of haar eigen netwerk uitnodigt. Al die mensen maken op die manier ook kennis met onze winkel en zo krijg je een mooie kruisbestuiving."
Eerden is geen onbekende in de kunstwereld. Ze voltooide de kunstacademie en geeft onder andere lessen in beeldhouwen en ze heeft haar eigen bronsgieter. Ze exposeert normaal gesproken bij reguliere galeries. "Hier ben je veel vrijer. Je mag je werk neerzetten zoals je wilt. Bovendien is een winkel laagdrempeliger om binnen te lopen dan een galerie."

Moes schildert pas sinds mei 2012, maar bleek direct getalenteerd te zijn. "Ik ben altijd veel op de heide te vinden en daarom nam ik de Schotse Hooglander en schapen als onderwerpen. Bij het eerste schilderij was ik heel druk bezig. Toen ik na een paar uur wat afstand nam, was ik zo verbaasd. Het was echt goed. Ik wist helemaal niet dat ik zo goed was. Het was echt een ontdekking." Eerden: "Ik wilde haar werk eerst even zien voordat ik kon zeggen of we samen konden exposeren. Maar je ziet dat ze haar oergevoel erin legt en de natuur is voor ons allebei een inspiratiebron."

Eerden heeft diverse beelden gemaakt, onder andere van een steenbok en een ram. Ze werkt met verrassende combinaties, bijvoorbeeld brons en steen. Moes laat schilderijen zien van schapen en runderen. Ze gebruikte daarvoor onder andere een paletmes, modelleerpasta en zand om structuur aan te brengen. "Het is dan net alsof je het kunt vastpakken", vertelt ze.

De vernissage is aanstaande zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur bij Sauter Wijnen aan de Huizerweg 128.