Minister Plasterk hoopt de voornaamste zorgen over de fusie met Muiden te kunnen wegnemen.
Minister Plasterk hoopt de voornaamste zorgen over de fusie met Muiden te kunnen wegnemen. Foto: Brian Elings

'Muiden wordt schoon opgeleverd'

BUSSUM - Minister Plasterk laat weten dat Muiden schoon opgeleverd wordt voor de fusie. Hij heeft diverse scenario's laten uitwerken die inzicht geven en oplossingen bieden voor de financiële problemen van Muiden. Maar de belangrijkste conclusie is dat deze donderdag pas inzicht komt in de geheime afspraken tussen Muiden en de KNSF. En wat daar de gevolgen van zijn, is nog onduidelijk.

door Christian Pfeiffer

Het rapport van de artikel-12-inspecteur wordt donderdag gepresenteerd en daarin moet meer te lezen zijn over de schuldenverplichtingen van Muiden. Die kosten zouden van invloed kunnen zijn op de financiële positie van de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren die volgens plan per 1 januari 2016 moet starten.
De gemeenten Bussum en Naarden stelden keihard niet te willen fuseren als de claim niet van tafel zou zijn. Beide gemeenten wilden niet dat de KNSF-problemen in Muiden negatieve financiële gevolgen zou hebben voor Gooise Meren. De gemeenteraden verzochten onder meer aan Plasterk om met één duidelijke regeling te komen om alle financiële zorgen weg te nemen. Nu blijkt dus dat die garantie (nog) niet keihard afgegeven kan worden. Wel bevestigt de minister dat Muiden zonder begrotingstekort of negatieve algemene reserves de fusie in gaat. Ook worden mogelijke risico's voor de schadeclaim afgedekt. Plasterk schrijft: "De regering meent hiermee de voornaamste zorgen weg te kunnen nemen."
Er zijn een aantal opties (wel of geen schadeclaim, overeenkomst die wordt ontbonden, enz.) die door Plasterk in zijn rapport onder de loep worden genomen. Per optie worden een aantal constructies voorgesteld om de nieuwe gemeente Gooise Meren niet financieel de dupe te laten worden van alle KNSF-problemen. Maar als de nieuwe gemeente het allemaal zelf in de soep laat lopen, dan moeten ze ook betalen. Plasterk biedt hiermee dus deels een oplossing voor de problemen die spelen. De vraag is nu of de gemeenten Bussum en Naarden hiermee genoegen nemen. En wat er donderdag voor cijfers boven water komen.
Verder valt nog in het rapport te lezen dat het aan het nieuwe gemeentebestuur is om de gemeentelijke lasten gelijk te trekken. De drie gemeenten verschillen hier behoorlijk in. Een andere keus is om weinig geld uit te geven aan plaatselijke voorzieningen. Verder zegt de minister dat de Bloemendalerpolder via een grenscorrectie van Muiden naar Weesp moet.