Dinja en haar pony kunnen slechts tijdelijk ergens anders terecht.
Dinja en haar pony kunnen slechts tijdelijk ergens anders terecht. Foto: Sjoerd Stoop

'Ze hebben me echt veel ellende bezorgd'

BUSSUM - Een drama, zo mag je het best noemen. De gehandicapte Bussumse paramenner Dinja Steenkamp (28) kan geen kant meer op nadat afgelopen maand haar aanhangwagen werd gestolen. Met de aanhangwagen kan ze normaal gesproken door heel het land toeren met haar paard en menkoets. Nu kan ze geen kant meer op. "Heel erg vervelend", noemt ze het zelf. Maar het gaat verder dan dat.

door Sjoerd Stoop

Steenkamp doet aan paramennen, het mennen van een paard op een koets door mensen met een lichamelijke beperking. De Bussumse heeft zelf ook een beperking: ze heeft geen spieren in haar rechteronderbeen. Dat maakt lopen heel zwaar. Door haar pony en haar sport kan ze alles soms even vergeten. Samen met pony Fabian doet ze door heel Nederland mee aan evenementen en werkt ze hard om nog beter te worden. Maar dat wordt nu ruw verstoord: door de gestolen aanhangwagen staan de Bussumse en haar pony noodgedwongen aan de kant. Zonder de aanhangwagen kan de Bussumse niet trainen of meedoen aan wedstrijden.

Verdrietig
Dat ze nu geen kant op kan maakt Steenkamp boos, maar vooral ook erg verdrietig. "Doordat ze de aanhangwagen hebben gestolen ontnemen ze je een deel van je leven. Het verzorgen van de pony en het paramennen zelf is een soort uitlaatklep voor mij. Een leuke sport als hobby waarmee je lekker aan de slag kunt gaan en je problemen voor even kunt vergeten."
"Nu kunnen we nergens meer heen. De afgelopen week hebben bekenden me wel geholpen om op bepaalde plaatsen te komen, maar je mag ook niet verwachten dat anderen je overal maar naartoe brengen. Dat wil ik ook niet. Ik wil zelf mijn gang kunnen gaan. De daders hebben geen flauw benul wat voor ellende ze me bezorgd hebben door de wagen te stelen."

Al de tweede keer
De aanhangwagen waar de Bussumse haar koets mee vervoert, werd tussen zondag 22 en maandag 23 februari gestolen vanaf de parkeerplaats op de hoek van de Meerstraat en de Overscheenseweg in Naarden. "Het was al de tweede keer. Een andere wagen werd ook al gestolen. Deze aanhangwagen stond goed vast, maar ze hebben hem toch mee kunnen nemen", vertelt Steenkamp. "Ze hebben hem los kunnen maken met een van de buren gestolen slijptol. Met de aanhangwagen hebben ze meer gestolen spullen mee kunnen nemen. Het wrange was dat de aanhangwagen niet verzekerd was, dat kan niet."

Een andere aanhangwagen kost Steenkamp twaalfhonderd euro. Veel geld, zeker als je leeft van een Wajong-uitkering. "Met dat geld kun je amper rondkomen. Als je het goed doet kun je je soms een extraatje veroorloven, maar twaalfhonderd euro apart leggen voor een andere aanhangwagen: onmogelijk. Van het geld moet je eten kopen of op maat gemaakte schoenen, zeg maar mijn voornaamste levensbehoeften. Om aan extra geld te kunnen komen moet je gaan werken, maar als Wajonger kom je amper aan een baan. Heel vervelend, want ik zou graag weer aan de slag gaan."

'De daders hebben me een deel van mijn leven ontnomen'

De Bussumse hoopt nu op behulpzame dorpsgenoten. Ze zoekt vooral een andere aanhangwagen waar ze mee op pad kan. "Daar zouden mensen me al heel erg mee kunnen helpen. Dus mochten er mensen een aanhanger over hebben waar we mee op pad zouden kunnen, heel erg graag. Tussendoor zouden we ook erg geholpen worden met een veldje waar we op aan de slag kunnen. Rond Bussum of Naarden, waar we al rijdend met de pony heen kunnen. We hopen echt heel erg op hulp."

Kunt u Dinja helpen? Neem contact op met de redactie van BussumsNieuws via 035-6945208 of redactie@bussumsnieuws.nl.