Tjerk Reijenga van Foto Autofocus.
Tjerk Reijenga van Foto Autofocus. Foto: Yvette Geerts

'Compositie en techniek bepalen kwaliteit foto'

BUSSUM - "Wanneer je ergens zelf enthousiast over bent kun je er ook veel meer over vertellen en iemand goed adviseren." Aan het woord is Tjerk Reijenga, eigenaar van Foto Autofocus. "Het mooiste is wanneer je inschat welke camera bij iemand past en het blijkt te kloppen. Dat diegene later komt vertellen dat hij er echt blij mee is."

Het assortiment in de winkel aan de Herenstraat is niet breed, wel diep. Reijenga: "Ik kies daar bewust voor, ook omdat de winkel niet groot is. Dus een compleet pakket van een beperkt aantal merken, waaronder Nikon en Fuji, met een ruim assortiment body's en lenzen." Reijenga fotografeert zelf met een Fuji X-T1, vanwege de compactheid. Hij bezit daarnaast nog een scala aan andere apparatuur, waaronder een waterdichte actiecamera. "Daarmee film je dingen die je normaal niet filmt. Ik heb hem gebruikt op de helm van mijn motor, tijdens het snorkelen en duiken."

Volgend jaar bestaat Foto Autofocus 25 jaar. In al die jaren heeft Reijenga het nodige zien veranderen. Met name de technologie. "De apparatuur is tegenwoordig zo geavanceerd dat een foto meestal wel scherp en goed belicht is. Maar daar draait het niet om bij fotografie. Het draait om de compositie en dat je weet wat je technisch moet doen. Dat wanneer je een sportfoto maakt je ook ziet dat er snelheid en dynamiek in de foto zit." Ook de vraag naar het digitaliseren van oud beeld- en geluidmateriaal neemt steeds meer toe. Reijenga besteedt er veel tijd aan. "Het is arbeidsintensief, ik doe alles zelf en dan zie je ook de diversiteit van het vak. Ik maak soms echt een reis door de tijd. Het ene moment werk ik aan glasplaatnegatieven van voor 1900 en even later krijg ik een geheugenstick."

Nachtopnames
In de winkel hangt onder meer een foto van Paleis Soestdijk. "Een opname bij maanlicht", vertelt Reijenga. Door gebrek aan tijd komt hij zelf nauwelijks nog aan fotograferen toe. Dat bracht hem ertoe een keer een 'rondje Gooi bij nacht' te doen. Het leverde bijzondere foto's op. www.fotoautofocus.nl.