Luke, Guylain, Patrick, Nick, Sebastiaan en Sam.
Luke, Guylain, Patrick, Nick, Sebastiaan en Sam. Foto: Mireille Detrixhe

Skaters vinden de halfpipe in Bussum maar saai en ouderwets

Bussum – "De halfpipe is saai en ouderwets. Tijd voor aanpassingen dus." Zo denken skaters uit Bussum over de halfpipe aan de Groene long. "De halfpipe is zelfs nog van voor onze tijd. Wij zijn opgegroeid met 'street' en de variatie in skateparken", klinkt het oordeel unaniem.

door Mireille Detrixhe

"Vanuit de gemeente willen we graag weten waar de jongeren behoefte aan hebben en wat zij zouden willen met de skatebaan," zegt Ilse van Woudenberg, verantwoordelijk voor de renovatie van speelplaatsen in Bussum. Wethouder Nen van Ramshorst geeft aan dat de halfpipe moet worden vervangen en omdat ze bij de gemeente nu eenmaal geen verstand hebben van skaten is de inbreng van de jongeren die er gebruik van maken belangrijk. Daarom kregen de skatende jongeren woensdagavond 4 maart tijdens een bijeenkomst bij de gemeente Bussum de gelegenheid om zich uit te spreken over hun wensen en ideeën over de renovatie van de halfpipe aan de Groene Long. Skater Patrick is duidelijk blij met het initiatief van de gemeente: "Ik vind het vet dat de gemeente wil investeren en de skaters zelf gevraagd heeft om mee te denken."

Streetpark
En dat lieten skaters Patrick, Guylain, Sam, Nick en Sebastiaan zich geen tweede keer zeggen. In een spectaculaire video toonden zij hun kunsten met het geliefde skateboard waarna een waar betoog voor een heus 'streetpark' volgde. "De halfpipe is ouderwets, moeilijk voor beginners en je kunt alleen maar heen en weer. Saai dus. Ook blijft er water op liggen als het geregend heeft en dan kun je er niks mee. De halfpipe wordt niet gebruikt om te skaten, maar als hangplek. Geld investeren in een nieuwe halfpipe is weggegooid geld", klinkt het resoluut.

Goed, geen halfpipe dus, maar wat dan wel volgens de jongeren? "Het vetste zou zijn om een skatepark aan te leggen aan de Ceintuurbaan met een mix van bestaande en nieuwe onderdelen zoals trappen en schuine muren", geeft skater Patrick enthousiast aan. En dat de skaters daar al goed over nagedacht hebben, blijkt wel uit het 3D-ontwerp dat Patrick gemaakt heeft van een nieuw skatepark aan de Ceintuurbaan. In het ontwerp tellen we in totaal zeven elementen waarvan er al drie bestaan. Er zouden dus vier nieuwe elementen moeten worden toegevoegd. Het ontwerp is ruim opgezet. "Op die manier krijg je niet alleen veel variatie, maar ook ruimte om te rollen. Beginnende skaters krijgen zo ook de mogelijkheid om er lekker op los te oefenen", geeft Patrick aan. Het ontwerp is zo opgezet dat van links naar rechts de moeilijkheidsgraad van de onderdelen oploopt. Verder kun je de aparte elementen makkelijk weghalen of vervangen en daarmee is het heel flexibel in te vullen. De bank die er al staat sneuvelt in het plan van de skaters, omdat ze vinden dat bij het nieuwe skatepark geen logische toekijkplek moet ontstaan voor niet-skaters.

Geen speeltuin
"We zijn blij met de plek aan de Ceintuurbaan, maar het moet dan wel echt een plek voor alleen skaters worden", vinden de skaters unaniem. De skatebaan aan de Ceintuurbaan is nu veel te druk doordat ouders met kleine kinderen er ook veel komen en er hun kinderen laten spelen. "De skatebaan is geen speeltuin", spreekt Patrick zich duidelijk uit. "Sterker nog, de combinatie is zelfs gevaarlijk", benadrukt hij. "Als skater heb je ruimte nodig en je bent in een flow aan het rollen. Dan kan het tot pijnlijke botsingen komen." Volgens de groep skaters is het veel beter om naast de skatebaan een aparte speelplek te creëren voor andere kinderen. "Daar is ruimte genoeg voor en het is een stuk veiliger." Verlichting bij het nieuwe skatepark en een watertappunt staan ook op het lijstje van de skaters. "Als het in de zomer warm is dan is het wel fijn om even met water af te kunnen koelen", geven ze aan.

Het 3D-ontwerp telt zeven elementen en is ruim opgezet

"Het zou echt te gek zijn als we van het skatepark een plek kunnen maken waar skaters uit de omgeving ook op afkomen: een regionaal aantrekkingspunt voor skaters. Het zou gaaf zijn als we wedstrijden en evenementen zouden kunnen organiseren", dromen ze met z'n allen even verder. Maar het allerallervetste zou wel een indoor skatepark zijn. Daar gaan alle vingers wel de lucht voor in, maar of dat haalbaar is?

Deze halfpipe is toe aan vervanging.