Wethouder Lia de Ridder beantwoordt vragen uit de zaal.
Wethouder Lia de Ridder beantwoordt vragen uit de zaal.

Parkeren blijkt heet hangijzer

door Yvette Geerts

BUSSUM - Parkeren en bouwoverlast blijken de voornaamste problemen te zijn die omwonenden van de Geweststrook vrezen zodra de drie appartementencomplexen bij hen in de buurt verrijzen. De aanwezigen konden hun zorgen vorige week op het gemeentehuis uiten tijdens een informatieavond. De avond maakte heel wat emoties los en even leek de gemeente de regie kwijt te raken.

Vertegenwoordigers van de gemeente, waaronder wethouder Lia de Ridder, toonden begrip voor de emoties en kritische vragen, maar konden de zorgen niet wegnemen. Het wijzigen van het bestemmingsplan voor een van de appartementencomplexen was niet zozeer het probleem.

De zorgen gaan vooral over de overlast tijdens de bouw, de kleur van de gevels, de toename van de parkeeroverlast. Het feit dat de gemeente geen antwoord kon geven op veel vragen, bleek ook niet erg bevorderlijk. Om te veel commotie te vermijden werd de plenaire discussie vrij snel afgekapt. Belangstellenden konden vervolgens bij de informatieborden verder in gesprek met vertegenwoordigers van de gemeente en bouwbedrijf Noordersluis.

Parkeren
Dat vooral de parkeerproblematiek veel aandacht vroeg is niet onverwachts. Op dit moment is de parkeergarage die zich onder het regiokantoor bevindt toegankelijk voor bezoekers en werknemers van het regiokantoor. Met de komst van de drie appartementengebouwen worden 54 van de 110 plekken gereserveerd voor de nieuwe bewoners. De overige plekken worden opgevuld door werknemers van het gewestkantoor, die nu nog in de blauwe strook op de Burgemeester de Bordesstraat parkeren.

Op basis van de vastgestelde parkeernorm van 1,8 en de aanname dat er een verschuiving plaatsvindt van blauwe zone naar parkeergarage, verwacht de gemeente dat de parkeerdruk in de wijk beperkt blijft. "Het is uiteraard wel een punt van aandacht", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Voor Joris, een bewoner van de Brinklaan, voelen de plannen als een voldongen feit. "Ik voel met niet serieus genomen. Er wordt nog wel onderzoek gedaan, maar ik maak me net als veel aanwezigen vooral zorgen over de oplossing voor de parkeeroverlast."

Onderzoek
Ook een bewoonster van het bestaande appartementengebouw aan de Burgemeester de Bordesstraat had felle kritiek. "Ik maak me veel zorgen over de wijziging van het bestemmingsplan van het derde appartementencomplex. Dat heeft nu een maatschappelijke functie. Jaren geleden is daar onderzoek naar gedaan, toen was er geen behoefte aan een gezondheidscentrum, maar wellicht is dat nu wel het geval."

Effi van Ginneken, die pal tegenover het bouwterrein woont, vraagt zich af waarom de architect heeft gekozen voor een lichte kleur steen en niet voor een rode baksteen. "Door de vele bomen in de omgeving wordt de gevel snel vies en hoe gaat dit onderhouden worden."

Omwonende Joris: 'Deze plannen voelen als een voldongen feit'

Harmonie
Henry Ponsteen van Noordersluis geeft aan dat er nooit gebouwd kan worden zonder enige overlast, maar dat er hen alles aan is gelegen om dit project in harmonie met de buurt te realiseren.