Klein wil dat de provincie de regie neemt en het spoor verdiept aanlegt.
Klein wil dat de provincie de regie neemt en het spoor verdiept aanlegt. Foto: Jessica de Jong

Michel Klein lijkt al bijna zeker van een zetel

BUSSUM - Bussumer Michel Klein (42) doet over twee weken, op 18 maart, mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Hij is lijsttrekker namens de ChristenUnie en gezien de trouwe christelijk achterban lijkt een zetel voor hem al bijna zeker. Bussumers kunnen Michel Klein kennen omdat hij voorheen raadslid was voor de gemeente Bussum. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen kwam hij echter net wat stemmen tekort voor een zetel. "Ik mis het politiek actief zijn wel", vertelt hij.

Dat Klein niet herkozen werd in de Bussumse raad was uiteraard een domper. Hij stortte zich op de eerstkomende verkiezingen voor Gooise Meren, komend najaar. Terwijl hij hier mee bezig was, werd hij benaderd met de vraag of hij zich niet kandidaat wilde stellen voor de provincie Noord-Holland. "Ze hebben mij echt overtuigd van hoe leuk de provincie is. Het is niet zo zichtbaar, maar gaat wel over belangrijke zaken. Stel dat je natuur belangrijk vindt, de provincie is degene die bepaalt waar woningen, wegen of bedrijventerreinen zich mogen vestigen."
Op een gegeven moment kreeg Klein te horen dat hij als lijsttrekker werd voorgedragen. Hij nam een weekje de tijd om te overwegen wat dit verzoek precies behelst. "Het is veel reizen, vergaderen en werkbezoeken afleggen." Een fikse tijdsinvestering dus voor de Bussumer, die thuis een vrouw en drie dochters heeft en vier dagen in de week werkt op de VU als universiteitsdocent en onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie. Uiteindelijk hakte hij de knoop door en nu stort hij zich vol overgave op zijn campagne.

Campagne
Hij doet mee aan debatten, bijvoorbeeld op 10 maart bij RTV Hilversum, bezoekt speciale projecten in de hele provincie en is druk met social media. "We hebben bijvoorbeeld een spotje op de heide in Bussum opgenomen", geeft hij als voorbeeld. Hij kwam ook op ludieke wijze in de landelijke aandacht nadat cabaretier Arjan Lubach een soort stemwijzer met enkel plaatjes van de kandidaten voor de provincie door mensen liet beoordelen. "Het werkt een beetje zoals Tinder, de datingapp. Mensen zien alleen je foto en bepalen direct of ze je wel of niet betrouwbaar vinden. Het is echt een grap, maar brengt de verkiezingen wel op een ludieke manier tot leven. De top drie van de ChristenUnie bestaat uit jonge mensen en wij scoorden hoog op de 'tinderstemwijzer'."

Inhoudelijk
"Ik geloof in God en geloof dat hij de wereld goed heeft bedoeld als een plek waar iedereen tot zijn recht kan komen. Omzien naar je buren en een eerlijke economie vind ik bijvoorbeeld belangrijke thema's." Michel Klein zal zich ook hard maken voor kwesties die mensen in het Gooi aangaan. Desgevraagd geeft hij voorbeelden. "Om te beginnen moet de provincie meer de regie nemen bij de aanpak van de spoorse doorsnijding. Er zijn nu wat losse oplossingen aangedragen zoals het weghalen van inhaalsporen, maar dat is geen oplossing op de lange termijn. Het gaat om een heel belangrijk stuk infrastructuur. De ChristenUnie wil dat de provincie de regie neemt en bovendien investeert in een verdiept spoor. Verder willen we fietssnelwegen bevorderen. Maak een overstappunt bij Crailo, bij het oude asielzoekerscentrum. Daar parkeer je je auto en pak je een ov-fiets. Je fietst vanaf daar over de hei zo naar het Mediapark. Het bevordert de leefbaarheid doordat dit verkeer niet meer dwars door Bussum of Hilversum hoeft en het stimuleert het fietsen."
Dat de ChristenUnie nu één zetel heeft, zegt volgens Klein niet zo veel. "Het is altijd afwachten. We hopen wel op twee, liever nog drie zetels."