Hans Steensma en Rutger van der Lee organiseren wargames.
Hans Steensma en Rutger van der Lee organiseren wargames. Foto: Lisa van Dorp

Bussums bedrijf MFIB speelt wargames

BUSSUM - Het Bussumse bedrijf 'Military Formats in Business' (MFIB) laat deelnemers aan hun wargames met militaire precisie strategische missies uitvoeren. De essentie: de beste besluiten neem je door je in de tegenstander te verplaatsen. "We simuleren de manier waarop militairen hun missie plannen en zich voorbereiden op een actie", legt oprichter Hans Steensma uit. "In het leger bespaar je levens met een game, in het bedrijfsleven win je er strategisch inzicht mee."

door Lisa van Dorp

Het idee ontstond tijdens een rondje hardlopen in het Spanderswoud. Ex-marinier en Bussumer Steensma, plaatsgenoot Edo Offerhaus en oud-Naarder Rutger van der Lee besloten in 2004 om te gaan wargamen met bedrijven en overheden. De Bussumers hebben inmiddels een hele lijst multinationals en overheden militaire missies laten uitvoeren om inzicht te krijgen in strategische keuzes. Van der Lee (48) en Steensma (48) vertellen.

Wat is een wargame?
Steensma: "Een spel waarin we de denkkracht van de spelers maximaal benutten om de beste besluiten te nemen. Je speelt een wargame niet zomaar, maar op een moment dat een organisatie voor een belangrijke keuze staat. Denk aan een test van de veiligheid van de Olympische Spelen in Londen of van de NSS-top in Den Haag. Of aan Nederlandse bedrijven die de Chinese markt op willen. Door proactief bedreigingen te simuleren bespaar je tijd, geld en frustratie. Normaal gesproken kost het maanden om alle bedreigingen tegen te komen."

Hoe zien jullie wargames er uit?
Van der Lee: "Het draait bij ons om de beleving, om het met z'n allen volbrengen van een missie. We houden de game bij voorkeur niet bij de opdrachtgever in het pand, maar op een andere plek, weg van de dagelijkse business. We halen alle tafels uit de ruimte waar de game plaatsvindt en zetten de stoelen in een militaire briefingsetting. De mensen van de vergaderlocatie worden daar altijd gek van. Iedereen krijgt pen en papier en de commandant, meestal de CEO van het bedrijf, geeft de missie: wat wil het bedrijf bereiken met de game?"

Steensma: "We spelen de wargame in teams, de competitie levert extra creativiteit op. Als de deelnemers gebrieft zijn over de missie, brengen de teams het strijdtoneel in kaart: wie zijn de spelers, waar liggen de kansen en gevaren? Dan volgt het onderdeel 'red teaming' waarin je je eigen bedrijf aanvalt vanuit de rol van de tegenstander. Daarmee leg je de eigen zwakheden bloot. Op basis van die kennis maak je een strijdplan om de missie te volbrengen. Dat plan zetten we om in een concreet actieplan voor het bedrijf, waarbij het beste plan ook echt gerealiseerd wordt. Dat maakt deelnemers altijd enthousiast."

Geef eens een voorbeeld van games die jullie gedaan hebben.
Steensma: "Bij verschillende verkiezingen hebben we de campagnes van twee politieke partijen doorgelicht. We hebben een zogenaamde stresstest gedaan om de zwakheden van de campagne van tevoren bloot te leggen. Wat doet de concurrentie? Hoe gaan zij reageren op de thema's van de partij?"

Van der Lee: "De laatste wargame die we gedaan hebben, was voor de organisatie die verantwoordelijk is voor het binnenhalen van bedrijven in de metropoolregio Amsterdam. Hoe win je van Londen?"

Hoe zou een game voor de gemeente Gooise Meren er uit kunnen zien?
Van der Lee: "Wat zijn de belangen van de partijen in de fusie? Waar zitten de weerstanden? Waar zijn we kwetsbaar? We hebben dit ook eens gedaan met drie salesteams van drie grote bedrijven die door een fusie ineens samen moesten werken. De spelers zaten nukkig met de armen over elkaar, totdat ze er tijdens het spel achterkwamen dat de concurrentie diep onder de indruk zou zijn van de gecombineerde kracht van de drie partijen. Door met de ogen van de tegenstander te kijken, kwamen ze tot een heel nieuw inzicht. Dat maakte meteen een einde aan het navelstaren."