Onder andere de Bussumerheide valt onder GNR.
Onder andere de Bussumerheide valt onder GNR. Foto: Bob Awick

Strijd om GNR woedt nu ook bij Vrienden van het Gooi

REGIO - "We zijn uitermate verbaasd over deze stap van twee van onze oud-voorzitters", zegt waarnemend voorzitter Johan Jorritsma van de Vereniging van Vrienden van het Gooi (VVG). Hij zegt dit naar aanleiding van een brief van oud-voorzitters Maud Arkesteijn en Hetty Laverman aan de pers. Daarin schrijven de dames namens 32 leden dat het standpunt van de VVG betreffende de samenwerking van het Goois Natuurreservaat (GNR) en PWN, het provinciaal waterleidingbedrijf, niet de hunne is.

door Carin van den Berg

De briefschrijvers vinden ten eerste dat het bestuur van de Vrienden van het Gooi zich moet uitspreken voor het behouden van een zelfstandig GNR. Ten tweede zou het bestuur tegenstander moeten zijn van de voorgenomen overgang van het personeel van het GNR naar het PWN. Volgens de 32 leden sluit dat standpunt beter aan bij wat er in de statuten staat. Ze hebben het bestuur ook verzocht om een extra ledenvergadering te beleggen om tot een ledenstandpunt te komen en niet tot een bestuursstandpunt.

Standpunt
Jorritsma: "We hebben laten weten dat het bestuur deze vergadering gaat organiseren en dat we wel degelijk een standpunt namens de vereniging en dus de leden kunnen innemen. We zetten overigens het beleid voort dat ook al onder voorzitterschap van mevrouw Laverman is ingezet. Al vanaf 2010 speelt dit en waren we via de klankbordgroep van het GNR betrokken bij de besluitvorming rond een eventuele samenwerking. Mevrouw Laverman heeft toen nooit blijk gegeven van een ander standpunt dan dat het bestuur al had ten opzichte van een samenwerking."
Laverman laat weten wel degelijk te hebben laten weten tegen de samenwerking te zijn. "In 2012 stond in het tijdschrift van de VVG dat wij uitgesproken tegenstander waren van het onderbrengen van uitvoerende beheerstaken in een andere grote organisatie. In mijn overdracht in verband met mijn aftreden begin juli 2014 heb ik aangegeven dat het een zorgelijke ontwikkeling was, dat er niet alleen gestreefd werd naar samenwerking maar naar integratie en dat het in wezen dezelfde beweging was als in 2012, maar nu onder de vlag van PWN, 100% eigendom van de provincie!"

Zwaar geschut
Jorritsma stelt dat de oud-voorzitters met hun zorgen ook het bestuur hadden kunnen benaderen. "Ze zetten nu meteen zwaar geschut in door direct naar de pers te gaan. De tegenstelling wordt zo door hen gecreƫerd, niet door ons. Wat ik me afvraag is waarom ze zich op ons standpunt richten in plaats van op dat van de bestuurders van het GNR, want daar zijn ze het eigenlijk niet mee eens. Het PWN is een organisatie met ervaring in natuurbeheer en brengt ook nog eens geld mee. Als die samenwerking goed vorm wordt gegeven, kan het GNR nog jaren mee; dat is in grote lijnen ons standpunt."

'Zelf zorgen'
Maud Arkesteijn, voorzitter van de VVG van 2003-2011 hoopt dat een meerderheid van rond de 1.500 leden het standpunt van haar en de 31 anderen zal overnemen. "Ik heb er ervaring mee. Je moet verder kijken. Dit is een begin van het incorporeren van het GNR door de PWN. We hebben ruim tachtig jaar zelf voor de natuur in het Gooi gezorgd. Dat kunnen we heus wel zelf doen. Straks neemt de provincie het helemaal over. De boswachters zitten straks in Velserbroek en verliezen het contact met het Gooi."