Aandacht voor elkaar.
Aandacht voor elkaar. Foto: Bob Awick

Internationale Vrouwendag in Bussum: kleurrijk en divers programma

BUSSUM - Internationale Vrouwendag. Op 8 maart is het weer zover. Ook in Bussum wordt voor alle dames een feestje gevierd. Dit maal is de locatie voormalig Studio Concordia aan de Graaf Wichmanlaan 46. Volgens voorzitter Alma Wattimena is het vooral een gezellig samenzijn voor vrouwen. "Internationale Vrouwendag wordt door ons niet meer in de context van 'de strijd' geplaatst. Het is vooral een dag die we vieren en waar we samenkomen om ervaringen uit te wisselen en te dansen en te eten. Het gaat om de sociale cohesie en ook steken we elkaar deze dag een hart onder de riem."

Wattimena is van mening dat veel vrouwen de behoefte hebben om hun ervaringen uit te wisselen over de verschillende rollen die zij hebben. Vrouwen vervullen volgens haar ook in de huidige tijd veel rollen, vaak naast een baan. Het gaat dan om rollen als mantelzorger, moeder en partner. Wattimena: "Het is belangrijk dat vrouwen elkaar weten te vinden als je elkaar nodig hebt."

Het thema van dit jaar is 'Vrouwenkracht geeft kleur'. Speciale gast is Kaouthar Darmoni, bekend van diverse lezingen en workshops over de belichaming van vrouwelijk leiderschap in maatschappij, wetenschap en bedrijfsleven. Kaouthar Darmoni, werd een aantal maanden geleden door Wattimena gezien op TEDx. "Ze maakte indruk op mij. Zij laat zien dat je als vrouw daadkrachtig en tegelijkertijd heel vrouwelijk kunt zijn. Zij weet dat op een heel leuke manier over te brengen. Hoe zij dat op de Internationale Vrouwendag in Bussum gaat doen, is nog een verrassing."

Belangstelling
Hoeveel belangstelling er is kan Wattimena nog niet aangeven. Dat het vooral vrouwen zullen zijn is evident, hoewel mannen overdag ook welkom zijn. Wattimena: "In de avond zijn mannen niet welkom; dat is niet discriminerend bedoeld, maar ingegeven door cultuurverschillen in onze achterban waar in sommige culturen dansen gescheiden plaatsvindt."

Middagprogramma
Om 13.30 uur vindt de officiële opening plaats door Wattimena, gevolgd door een interview met twee vrouwen die van de kracht van diversiteit hun werk maken: Saskia Prouw van Netwerk Brandweervrouwen & Olga Plokhooij van Adviseurs in Dialoog. Aansluitend is er een rondetafelgesprek rond het thema van deze internationale vrouwendag.

In de middag zijn er verder beauty- en massagesessies voor jong en oud, schilderen en dansen op muziek, en een foto-expositie met als titel 'Milk and Honey' van Dana Marshall. Deze expositie laat in 12 foto's de impact zien die haar verhuizing van New York naar Amsterdam had op de relatie met haar moeder.
Om 16.15 uur treedt het vrouwenkoor Venerdi Mattina op. Bibliotheek Naarden-Bussum luistert het geheel op met haar aanbod aan inspirerende literatuur en lectuur in een speciaal daarvoor ingericht leescafé. Naast yoga, dans en beauty krijgen ook serieuze zaken de aandacht. Caroline Blokker, oprichtster van de stichting Vele handen voor een doel geeft voorlichting over kanker.

Avondprogramma
De avond start rond 17.00 met een Afghaanse maaltijd, waarna om 19.00 uur Kaouthar Darmoni de avond inleidt. Vanaf 20.00 tot 22.00 uur kunnen tot slot de voetjes van de vloer met DJ Suna.
Meer informatie is te vinden op vrouwendagbussum.wordpress.com.

'We plaatsen het al lang niet meer in de context van de strijd'