Breeduit kent veel leegstand.
Breeduit kent veel leegstand. Foto: Sjoerd Stoop

Raad wil verder praten over halfleeg Breeduit

BUSSUM - De meeste raadsleden van Bussum maken zich zorgen over het gebouw Breeduit, achter de Lidl in Bussum-Zuid. Het is een kostbaar hoofdpijndossier voor de gemeente omdat het halfleeg staat. Door een gebrek aan huurders kost het de gemeente tonnen per jaar. In het pand is al voor miljoenen geïnvesteerd. Na een uitvoerige commissievergadering afgelopen week bleek dat de raadsleden nog eens stevig over het dossier door willen praten met de wethouder.

door Arthur Graaff

De brede school aan de Lange Heul kan volgens de laatste rapporten enkel voortbestaan als er één extra huurder komt of als het pand voor een deel bewoond gaat worden. Een voorstel van wethouder Lia de Ridder (Accommodatiebeheer) om Sherpa in Breeduit te vestigen lijkt als enige kans van slagen te hebben. Met Sherpa wordt activiteitencentrum Jan Ligthart bedoeld, dat nu nog in het gebouw naast de Koepelkerk zit. De exploitatie van de brede school zou met de verhuizing verbeteren en Sherpa kansen bieden om de komende jaren groter te worden.

Verhuizing
De Jan Ligthartstichting zou in principe wel voor een verhuizing te porren zijn, zo liet de wethouder weten. Activiteitencentrum Jan Ligthart begeleidt mensen met een handicap. Op de huidige locatie in het centrum zou een dure nieuwe lift moeten komen en moeten brandweerzaken op orde worden gesteld. Sherpa hikt momenteel tegen die kosten aan. Een woordvoerder van Sherpa zegt dat een verhuizing naar de brede school betekent dat ze geen dure aanpassingen aan het huidige pand hoeven te doen.

Scenario's
De gemeente heeft de afgelopen maanden meerdere toekomstscenario's voor de brede school onder de loep genomen. De wethouder heeft alle overige ambitieuze plannen nu opgegeven, zo blijkt uit haar toelichting. Het gebouw leent zich totaal niet voor woningbouw. Voor culturele activiteiten lijkt het nieuwe Bensdorp-plan beter geschikt. Ook voor allerlei kleine kantoren lijkt het Breeduit-pand ongeschikt, meent de wethouder. Ze heeft verder allerlei voorstellen onderzocht, maar kon er behalve Sherpa niet één vinden dat 'kansrijk' leek. Een enthousiast pleidooi van Nico Schimmel, artistiek directeur van de Gooise muziekschool, om samen met de basisschool activiteiten in het vrij nieuwe gebouw te gaan opzetten, kreeg van de wethouder evenmin steun.

Einde brede school?
Mits de plannen van de verhuizing voor Sherpa doorgaan, gaat de hele visie rondom de brede school op de schop. Op de site van Breeduit staat nu nog: "Breeduit is een brede school: een bundeling van organisaties die op een centrale plek met en voor kinderen actief is. Vanuit de visie dat een kind voor zijn of haar ontwikkeling meer nodig heeft dan leren alleen." Als Sherpa haar intrek in het pand neemt, is dat in principe geen aanvulling van een organisatie die zich primair op de ontwikkeling van kinderen richt. Daarmee verliest Breeduit dus voor een groot deel haar overkoepelende functie als brede school. Dat betreuren raadsleden uit vrijwel alle partijen. De wethouder gaat zich nu opnieuw buigen over de plannen.