Sanne uit Bussmet haar bloedglucosemeter in de hand.
Sanne uit Bussmet haar bloedglucosemeter in de hand. Foto: Sjoerd Stoop

'Het is de naald erin of doodgaan'

BUSSUM - Ze oogt op het eerste gezicht als een reguliere scholiere: grote rugzak, lang blond haar en blauwe ogen nog zonder make-up. Maar zodra de 15-jarige Sanne van Beem begint te praten weet je dat ze een bevlogen type is. Ze weet precies wat ze wil. Om te beginnen wil ze meer begrip voor haar situatie. Bovendien zet ze zich in om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte diabetes type 1, waar ze zelf sinds vier maanden mee moet leven.

door Jessica de Jong

Ze vertelt hoe het haar overkwam. "Na een week op excursie naar Rome te zijn geweest, kwamen mijn ouders mij ophalen van Schiphol. Zij waren van tevoren gebeld door de docent dat ik zo ziek was. Mijn ouders zijn ontzettend geschrokken toen ze mij zagen." Sanne werd naar Tergooi gebracht en vanuit daar direct met de ambulance naar de Intensive Care in het AMC gebracht. Daar volgde al snel de diagnose diabetes type 1. "Als het langer had geduurd, dan was ik in coma geraakt." Door haar ziekte moet ze dagelijks insuline spuiten en koolhydraten tellen. Het spuiten vindt ze niet erg. "Het boeit mij niet wat anderen ervan vinden. Ik spuit ongeveer vier keer per dag insuline in mijn arm, been of buik. Ik doe het in de klas, in de aula, overal. Ik heb geen keuze: het is de naald erin of doodgaan. Sinds mijn diagnose heb ik al zo'n 1200 naalden in mijzelf gestoken, elke maand komen er 300 bij." Ze kan in een paar zinnen uitleggen hoe de ziekte werkt, inclusief medische termen. "Ik weet precies wat er kapot is en hoe het werkt." Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de scholiere van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum later arts wil worden. Haar ziekte ziet ze niet als een belemmering, wel als een groot ongemak. "Ik kan en mag alles eten, ik kan gewoon sporten. Ik wil dus geen medelijden: ik ben niet zielig. Alleen zou wat begrip, omdat ik bijvoorbeeld afwezig lijk, chagrijnig reageer of eet in bijvoorbeeld de klas, fijn zijn." Ze ergert zich behoorlijk aan de misverstanden die over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, bestaan. Er is namelijk een groot verschil tussen type 1 en type 2. "Nee, ik heb niet te veel suiker gegeten. Het is domme pech. Ik kan hier niets aan doen. Het klopt dat diabetes type 2 voor een groot gedeelte door je levensstijl komt en vaak samengaat met obesitas, maar dit geldt absoluut niet voor diabetes type 1."
Voor onderzoek naar diabetes type 1 en een genezing is geld nodig. Daarom loopt Sanne op zaterdag 13 juni mee met een symbolische 4-kilometerwandeling van JDRF. Meer info op: jdrfwalk.nl/actie/sanne-van-beem.