Susanne Broekhuisen vertrekt morgen voor de Finland Ice Marathon.
Susanne Broekhuisen vertrekt morgen voor de Finland Ice Marathon. Foto: Karin van Leeuwen

Susanne Broekhuisen uit Bussum gaat bij -20 fietsen in Finland

Bussum - Wat bezielt je om in Finland op een bevroren meer 200 kilometer te fietsen op je mountainbike? Deze vraag is Susanne Broekhuisen-Schilham (35) de afgelopen tijd al vele malen gesteld. Ze lacht. "Het is supergaaf om een keer te doen. Dan kun je dat maar weer mooi van je bucketlist afstrepen", zegt de Bussumse. Als enige vrouw tussen 15 mannen is het plan de barre tocht te volbrengen. De voorbereiding daarvoor is in volle gang.

door Karin van Leeuwen

De 111 kilometer die ze de dag voor het interview fietste, zit nog flink in haar benen. "Dat was een zware training", geeft Susanne toe: lange afstand in combinatie met intervaltraining, dat put wel uit. Ze kijkt naar buiten. In augustus vorig jaar ontstond het plan. Haar man Brian is mountainbike-instructeur. En zijn goede vriend Job Doornberg werkt in het AMC waar hij de opleiding tot orthopedisch chirurg doet. Deze afdeling heeft veel te maken met de afdeling traumachirurgie. En als teambuildinguitje en funding voor onderzoek leek het hen een goed plan in te schrijven voor de Finland Ice Marathon. "Het is dit jaar voor het eerst dat er gefietst wordt op ijs tijdens de Finland Ice Marathon. Dit jaarlijkse evenement was eigenlijk alleen voor schaatsers", legt Susanne uit. In totaal gaan er 60 mensen van verschillende ziekenhuizen mee. Veertig daarvan gaan er schaatsen, vijftien fietsen en er gaan verzorgers mee. Susanne die in haar eigen bedrijf SuusWerkt! dagelijks sporters en mensen met stijve spieren op haar massagetafel heeft liggen, werd gevraagd om mee te gaan als verzorger. "Maar omdat er al een fysiotherapeut meegaat, besloot ik mee te fietsen." Een moedig besluit. De weersomstandigheden kunnen bar zijn in Kuopio. "Veel heb ik in de hand. Ik zorg dat ik goed uitgerust ben, dat ik goed op mijn voeding let en dat ik train. Niet alleen fiets ik veel, ik loop ook hard en doe aan krachttraining. Maar het weer heb ik niet onder controle." Want fietsen bij temperaturen van –20 graden zoals het in Finland de afgelopen weken was, is heel andere koek dan een ritje over de Gooise hei bij 7 graden.
Natuurlijk worden er voorzorgsmaatregelen genomen. Zo wordt gebruikgemaakt van een buddysysteem. Dat houdt in dat elke fietser een maatje krijgt. "En je houdt elkaar in de gaten. Elke twintig minuten vraag je hoe het gaat, kijk je elkaar aan en let je erop dat iemand nog goed aanspreekbaar is. Je zorgt ervoor dat je elke 10 minuten allebei wat drinkt en elk half uur wat eet. Dat lijkt veel, maar je moet 16 rondjes van 12 kilometer fietsen in barre omstandigheden."
Door de trainingen is de groep van 15 fietsers hecht aan het worden. De eerste training was hilarisch. "Sommigen hadden nog nooit op een mountainbike gezeten. En als je ziet hoe het nu gaat. Zo goed, zo leuk het enthousiasme voor het mountainbiken te zien." Ook heeft de groep geoefend op ijs. Bij Flevo On Ice in Biddinghuizen mochten verschillende fietsbanden worden getest. "Dat was spannend. Het is bizar om op ijs te fietsen. Toen ik de eerste bocht nam en op mijn fiets bleef zitten, had ik het vertrouwen dat het goed ging." Ze kijkt er naar uit, de tengere masseuse uit Bussum. "Het vertrouwen in jezelf en fit genoeg zijn op de dag dat we de uitdaging aangaan, dat is het belangrijkste." En de tocht uitfietsen is toch zeker wel het doel. "Brian zei al: als we de tocht hebben gefietst, gaan we gewoon met z'n allen op het podium staan. Of we nou gewonnen hebben of niet."