Geen beren meer op de weg voor de vernieuwde terrasstraat.
Geen beren meer op de weg voor de vernieuwde terrasstraat. Carolien Feldbruge Beeldleveranciers

Nieuwe kans voor terrassen Kapelstraat

BUSSUM - De Kapelstraat wordt vanaf 1 mei weer terrasstraat. De straat wordt autoluw en de horecaondernemers kunnen elke dag, tot 1 oktober, tafeltjes en stoeltjes buiten neerzetten. Dit is de uitkomst van de evaluatie die vorige week plaatsvond.

door Jessica de Jong

Winkeliers, horecaondernemers en bewoners kwamen onder leiding van dorpsmanager Ellen van Vossen samen om de proef met de terrasstraat van vorig jaar te bespreken. Toen werd de straat in het weekend afgesloten en konden de horecaondernemers hun terras op de stoep opbouwen. De reacties hierop waren wisselend. Het afsluiten van de straat viel niet bij iedereen in goede aarde en ook waren er wisselende reacties op de hoeveelheid klandizie die de proef naar de straat trok.

Uitwerking
Straatmanager Antoinette Welle van de Gestreepte Koe blikt terug op vorig jaar: "Iedereen in de straat vond het idee van de terrasstraat wel leuk, maar het was ook duidelijk dat de uitwerking afgelopen zomer wel wat te wensen overliet. Zo was het concept vrij laat opgestart, namelijk pas in juni. Daarna was het al snel zomervakantie en in die periode waren veel zaken gesloten en waren er ook geen terrassen te zien. Daar komt nog bij dat er weekenden waren waarbij het niet erg lekker weer was. Kortom, de uitwerking van het concept was niet optimaal. Maar we kijken nu alleen nog maar vooruit. Nu ligt er een nieuw scenario op tafel waardoor het hopelijk komend terrasseizoen wel een succes wordt."

Autoluw
De aangekondigde veranderingen blijken bij alle aanwezigen in de smaak te vallen. Welle vertelt wat het nieuwe scenario inhoudt: "De straat wordt niet meer afgesloten, maar wel autoluw gemaakt. Op de parkeervakken komen terrassen te staan, maar er blijven ook parkeervakken gereserveerd voor gehandicapten en laden en lossen. Hierdoor moet het minder aantrekkelijk worden om op zoek te gaan naar een parkeerplek in de straat. Dat betekent ook geen gesleep meer met hekken. Of scheve gezichten als de straat was afgesloten terwijl het slecht weer was en er dus geen terrassen waren."

"Doordat de straat niet meer wordt afgesloten kunnen de winkeliers niet meer uitpakken met kraampjes op de stoep. Die moet namelijk toegankelijk blijven voor wandelaars. Wel kun je nog steeds spulletjes buiten kwijt. Met de nieuwe plannen is er duidelijkheid en kan de horeca onder andere investeren in terrassen. Verder is het plan opgevat om de straat groener te maken en wat meer aan te kleden. Zo krijgt restaurant Leuk! een groter terras en het voormalig café de Pollepel wordt verbouwd tot een café voor 35-plussers en ook dit nieuwe café krijgt aan de overkant van de straat een terras."

Straatmanager: 'We kijken nu alleen nog maar vooruit'

Dorpsmanager Ellen van Vossen is ook erg te spreken over het feit dat nu alle neuzen dezelfde kant op staan. "Veel betrokkenen vinden toch de gezelligheid voor de deur erg positief. Nu we de knelpunten met het afsluiten van de straat aanpakken en inzetten op vergroening zien we echt een breed draagvlak." Hoe alles precies ingevuld gaat worden, bijvoorbeeld wat betreft openingstijden, wordt nog afgestemd met de belanghebbenden.