Mr. Roelof Jan Manschot bereidt zijn presentatie over terrorisme voor.
Mr. Roelof Jan Manschot bereidt zijn presentatie over terrorisme voor. Foto: Bob Awick

Terrorisme, wat kunnen wij er tegen doen?

NAARDEN / BUSSUM - Mr. Roelof Jan Manschot, voormalig hoofdofficier van justitie en oud-gemeenteraadslid uit Huizen, geeft 12 februari vanaf 19.30 uur een lezing voor de Volksuniversiteit Naarden-Bussum in de Bussumse bibliotheek met de titel 'Terrorisme, wat kunnen we er tegen doen?'

Kunnen we er eigenlijk wel iets aan doen? Volgens Manschot wel. "Voorkomen is altijd beter dan genezen, ook al zullen we het nooit helemaal kunnen uitroeien. Het zit in de mens om dingen te willen veranderen, soms met geweld. We moeten zorgen dat mensen zich niet buitengesloten voelen. In zijn lezing wil Manschot op een laagdrempelige manier helpen bij gedachtevorming over terrorisme. Wat is terrorisme eigenlijk? Hij legt uit dat er verschillende definities van zijn. "Maar, het komt erop neer dat je van terrorisme spreekt als het gaat om een daad die de maatschappij wil veranderen vanuit een politieke of religieuze achtergrond met groot geweld of de dreiging hiervan ten opzichte van burgers. Het gaat ons dus allemaal aan, want wij zijn die burgers die gevaar lopen."
Terrorisme vindt volgens Manschot een voedingsbodem in het buitengesloten voelen. "Als ik een jongere van 17, 18 jaar van Marokkaanse afkomst zou zijn en hier geboren, dan zou ik me niet welkom voelen als ik de volgelingen van Geert Wilders hoor roepen 'Minder, minder' als het gaat om Marokkanen. Het is dan niet gek dat ze op zoek gaan naar mensen die gelijkgestemd zijn. Je zult mij niet horen zeggen als een jongere naar Syrië vertrekt dat hij daar maar moet blijven. Ik vind dat religie een voorwendsel is van de mensen achter IS, de Islamitische Staat. De strijd is eigenlijk een machtsstrijd om de oliebronnen en een strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen. Met hun propaganda beïnvloeden ze labiele jongeren die voor hun gevoel hier niets waard zijn. In de heilige oorlog voor de islam kunnen ze wel iets betekenen, zijn ze wel iets waard. Ik gun het geen enkele jongere om afgerekend te worden op de foute inschatting die ze maken op dat moment." Hoe kunnen we dat voorkomen? "Door ons niet blind te staren op de gedachte dat alle moslims terroristen zijn en te kijken hoe we kunnen voorkomen dat sommige moslims of andere Nederlanders terrorist worden. Als er signalen zijn dat iemand radicaliseert, dan moet je met zo'n jongere in gesprek proberen te komen. Je moet ze iets kunnen bieden. Wellicht kun je ze helpen weer terug te gaan naar school of ze hulp bieden bij het solliciteren. Ik denk dat als het er op aankomt iedereen eigenlijk gewoon verlangt naar een leven met huisje, boompje, beestje."