Het MOB-complex wordt snel opgeknapt.
Het MOB-complex wordt snel opgeknapt. Foto: Gemeente Bussum

Bomenkap gestart op MOB-complex

BUSSUM - Er worden stappen gezet in de ontwikkeling van het MOB-complex tot nieuwe woonwijk in Bussum. Deze week deed de Raad van State een uitspraak, zijn twee panden gesloopt, is men begonnen met het kappen van bomen en wordt bekend dat er nog druk gezocht wordt naar een beheerder van het natuurgebied.

Marc Rademaker, woordvoerder van de Stichting Cruysbergen Natuurlijk, vertelt dat hij zich rot schrok toen hij zag dat er heel veel bomen waren met een oranje merk omdat ze gekapt zouden moeten worden. De stichting schreef op hoge poten een brief naar de gemeente.
Al langere tijd liggen de bewoners en gemeente met elkaar in de clinch over het hele plan. De omwonenden zouden graag zien dat het terrein zo groen mogelijk blijft. De gemeente is hetzelfde standpunt toebedeeld, maar toch zijn ze het niet eens over de invulling.
De gemeente laat op de dag van de kap van de bomen (maandag) weten dat de oranje markeringen op de oude bomen aan de noordzijde van het terrein niet betekenen dat ze worden gekapt. "Het was enkel een markering van bomen die vanuit ecologisch oogpunt gezien, beter gekapt zouden kunnen worden", laat de gemeente weten. Daarbij zou de bomenhaag aan de noordzij gewoon blijven staan, volgens afspraak. Rademaker: "De bomenrij vormt een natuurlijke afscheiding tussen de nieuw te bouwen woningen en het natuurgebied. De afspraak was dat deze oude bomen niet gekapt zouden worden. Gelukkig hebben we tijdig aan de bel getrokken en blijven de bomen wel staan." De uitdunwerkzaamheden gaan verder gewoon door en duren ongeveer drie weken.

Raad van State
Een andere ontwikkeling die zich deze week voltrok was de uitspraak van de Raad van State. Bewoners hadden een zaak aangespannen omdat de nieuw te bouwen 50 appartementen volgens plan op 80 meter van de bestaande bebouwing zou komen. Buurtbewoners vonden dat er een minimale afstand van 100 meter in acht genomen moest worden om de privacy te beschermen. Zij verzochten daarom de Raad van State het bouwplan aan te passen. De rechter oordeelde anders. "Er wordt geen onaanvaardbare inbreuk gemaakt op de privacy", luidde het oordeel.

Het plan
Het MOB-complex gaat straks bebouwd worden met meerdere appartementen. Projectontwikkelaar Giesbers is al begonnen met verkoopactiviteiten. Zo zijn er woonworkshops gehouden waarbij al de helft van alle woningen onder optie staat bij potentiële kopers. Daarnaast hebben zich nog eens 30 geïnteresseerden gemeld om informatie over het project te ontvangen. Voor de start van de bouw moet Giesbers 80 procent van de woningen in de eerste fase verkocht hebben. De planning is dat dit najaar begonnen wordt met de bouwwerkzaamheden.
Wie het groen gaat beheren op het terrein is nog niet afgetimmerd. Bussum had graag gezien dat het Goois Natuurreservaat (GNR) deze taak op zich had genomen, maar de partijen hebben een ander beeld over de invulling van het stuk natuur. De gemeente hoopt dat er wandel- en fietspaden door de natuur komen, het GNR was daartegen. Momenteel wordt er geprobeerd om met Natuurmonumenten tot een overeenkomst te komen. Ook gaat de gemeente met een andere partij het gesprek aan. De gemeente verwacht komende zomer meer te weten over het beheer.