De straat rond de snackbar werd na de overval afgezet voor sporenonderzoek.
De straat rond de snackbar werd na de overval afgezet voor sporenonderzoek. Foto: Bastiaan Miché

'Ze stelen het geld waar wij hard voor werken'

BUSSUM - Geschrokken, maar vooral heel erg boos: zo reageren de medewerkers van snackbar 't Frietkot aan de Havenstraat na de overval op hun zaak afgelopen week. Twee mannen namen bij de overval de hele dagomzet mee. "Als zulke gasten er zonder pardon mee aan de haal gaan, maakt dat je echt woedend."

door Sjoerd Stoop

Het is dinsdag een normale werkdag voor de medewerkers van de snackbar. De hele dag door wordt het ene na het andere patatje en kroketje gebakken en worden vele klanten zonder problemen geholpen. Tot zeven uur. Plots stormen er twee donker geklede mannen door de deur. Ze hebben een wapen. "Geef geld", schreeuwen ze tegen de medewerker van de zaak. "De hele kassa. En snel." De medewerker geeft het geld, een bedrag van rond de 300 euro. Daarna slaan de daders op de vlucht.

Aan de Havenstraat heerst vlak na de overval een geschrokken en gespannen sfeer. "Ze staan opeens met een vuurwapen voor je neus", vertelt de medewerker. "Er gaat op dat moment van alles door je heen, maar nadenken kun je amper. Het gaat zo snel. Je doet waar de overvallers om vragen en geeft ze het geld. Want anders zou het wel eens heel anders af kunnen lopen. Ze hebben nou eenmaal een wapen. Dat maakt je machteloos."

Woede
Een dag later maakt de gespannen sfeer vooral plaats voor woede. Er vallen harde woorden. "We maken ons vooral boos om de daders. Wat bezielt je om een overval te plegen? Je moet met je poten van andermans spullen afblijven. Ga gewoon lekker werken voor je geld. Rot op", vloekt eigenaar Strik. "Ze stelen dan wel 300 euro en dat had erger gekund, zou je denken. Maar toch. Het gaat om geld waar we heel erg hard voor gewerkt hebben. Ons geld. Daar gaan ze nu zonder pardon mee aan de haal. Een schande."

Het werk gaat na de overval gewoon door. "We hebben de snackbar al snel weer geopend. We moeten wel. Het normale werk gaat gewoon door", vertellen de medewerkers. "We hopen dat de daders snel gepakt worden. En laten we daarna vooral hopen dat we er met z'n allen van leren. Het gebeurt helaas wel vaker. De gemeente zou er goed aan doen om camera's op te hangen op straat. Dat geeft toch een veiliger gevoel."

'We hopen dat de daders snel gepakt worden'