Onderneemster Van Proosdij verruilt de Vesting volgende week voor een Spaanse badplaats.
Onderneemster Van Proosdij verruilt de Vesting volgende week voor een Spaanse badplaats. Foto: Lisa van Dorp

Marije van Proosdij zegt Naarden gedag

NAARDEN - Marije van Proosdij is OVNV-voorzitter af. De Coffee Culture is verkocht. Vorige week nam ze met een drukke receptie afscheid van haar stadje. De 40-jarige onderneemster emigreert op 6 februari naar Spanje. "Ik ga de Vesting enorm missen, maar mijn man en ik worden nou eenmaal gelukkiger van een zonnig klimaat."

door Lisa van Dorp

De vrachtwagen met huisraad is al onderweg naar Moraira (spreek uit Moreira), een toeristisch kustplaatsje tussen Alicante en Valencia, aan de altijd zonnige Costa Blanca. Volgende week verkast Marije als eerste. Man en jongste dochter (3) sluiten in mei aan.

Moraira?
"Ze noemen het ook wel het Saint-Tropez van Spanje: een prachtige jachthaven, palmbomen en altijd mooi weer. 's Winters is het gemiddeld 18 graden, 's zomers 28. Heerlijk."

Wat ga je daar doen?
"Ik heb een brasserie-restaurant aan de boulevard overgenomen van een Nederlands stel. Vivaldi heet het, Bibaldi op zijn Spaans. Het is een heel goedlopende zaak, met plek voor 56 gasten."

Waarom?
"De hoofdreden om uit Naarden te vertrekken is het klimaat. Ik word gelukkig van licht in mijn leven. Mijn man en ik hebben meer met landen die een warmer klimaat hebben dan Nederland. Aziƫ is voor ons de ultieme plek, maar emigreren naar Aziƫ is niet realistisch als je familie in Nederland hebt. Dat is zo ver, dan snijd je alle banden door. Spanje is daarentegen maar twee uur vliegen vanaf Schiphol."

En toen werd het Moraira?
"We hebben de afgelopen jaren in Europa gezocht naar een nieuwe woonplaats. Van de zomer hebben we een prachtig huis gevonden aan de Costa Blanca, in Moraira. Met palmbomen, een prachtig uitzicht op zee, een zwembad in de tuin. Maar dat hebben alle huizen daar hoor. Daarna volgde Vivaldi. Het is een droom voor ons. We gaan het gewoon doen. We zullen zien of we het niet te veel geromantiseerd hebben."

Dag koffiezaakjes...
"Binnenkort krijgen de Coffee Cultures aan de Marktstraat en op het station een andere eigenaar. Dat voelt heel raar. Het zijn toch mijn kindjes. Maar ik krijg er Spanje voor terug."

Je bent 2,5 jaar voorzitter en 2,5 jaar vicevoorzitter geweest bij de ondernemersvereniging van de Vesting. Wat waren voor jou de hoogtepunten?
"Ik heb het aantal leden zien groeien van een paar, tot de huidige 78. Als je nagaat dat er 101 bedrijven ingeschreven staan in de Vesting, waaronder veel holdings, is dat een hele prestatie. De saamhorigheid tussen de ondernemers is gegroeid, de koopzondagen zijn een groot succes, de relatie met de gemeente is goed."

Hoe was je afscheidsreceptie?
"Heel leuk, lekker informeel met een jazzbandje, een hapje en een drankje. Er waren zeker 150 man in Even eten & drinken bij De Doelen. Ik heb lieve woorden en mooie cadeaus gekregen. Een prachtige set wedstrijdballen om mee te jeu-de-boulen, waar mijn naam in gegraveerd wordt. Voor de zaak in Moraira liggen namelijk twee jeu-de-boulesbanen. Daar kan ik lekker spelen."

Peter Kaldeweij volgt je op bij de OVNV. Heb je tips voor hem?
"Luister goed naar de ondernemers, doe nieuwe dingen en verbind de mensen met elkaar."

Wat ga je het meeste missen?
"Mijn sociale leven in de Vesting. Het is zo'n speciale plek. Die saamhorigheid, iedereen kent elkaar, je kunt overal binnenlopen als je zin hebt in mensen. Maar tegelijkertijd kun je er je privacy houden. Als je niemand wilt zien, blijf je gewoon thuis. Als het onverhoopt tegenvalt in Spanje komen we weer hier wonen. In Naarden-Vesting."

Zien we je nog eens?
"Ik kom af en toe een weekje terug. Zeker als de rest van mijn gezin nog in Nederland is. Vrijdagmiddag Demmers. Een praatje maken op straat met de mensen die je tegen komt. En een balletje gooien met de Vestingballen op het plein.."

Het was druk op de afscheidsreceptie.