Het KNSF-complex bezorgt ook Bussum hoofdpijn.
Het KNSF-complex bezorgt ook Bussum hoofdpijn. Foto: Yannick uit den Boogaard

Bussum: zonder vangnet voor schulden geen fusie

BUSSUM - Eventuele schulden van de gemeente Muiden moeten afgedekt worden door het Rijk. Pas dan kunnen Bussum, Naarden en Muiden echt fuseren. Dat zegt de gemeenteraad van Bussum. Naarden vindt dat ook.

door Sjoerd Stoop

"We moeten straks als één gemeente gezond van start kunnen gaan zonder mankementen van het verleden", zo klonk het maandag toen de gemeenteraad extra vergaderde over de ontstane onzekerheden rond het fusieproces.

Bestemmingsplan
Vorige week werd bekend dat de gemeente Muiden er langer over doet om het bestemmingsplan voor het bouwplan op het veelbesproken KNSF-complex goed te keuren. Dat zou eerst volgende maand gebeuren, maar afgelopen week werd bekend dat het zeker tot komend najaar duurt voordat de knoop wordt doorgehakt. En daardoor is er weer geen duidelijkheid over de KNSF-problemen. Het is niet voor het eerst dat besluitvorming over het plan wordt uitgesteld.

Het gaat de gemeenteraad van Bussum te ver. Volgens Bussum mogen haar burgers geen last ondervinden van de problemen van een ander. Wat zijn de risico's? De claim van 372 miljoen euro die ontwikkelaar KNSF Vastgoed eist als Muiden geen groen licht geeft, blijft boven de markt hangen. En wie betaalt de schulden die Muiden nu maakt? Er wordt al veel langer gevraagd om een vangnet, maar dat ontbreekt vooralsnog. De roep om maatregelen was nog niet eerder zo groot.

Eerst problemen oplossen, dan pas verder met fuseren

"Moeten we nog wel fuseren met al deze onzekerheden?", zo werd maandag enkele keren hardop afgevraagd. Het grootste deel van de gemeenteraad weet dat zeker: ja, dat moeten we. Maar wel met hele goede voorwaarden. Dit werd maandag nogmaals benadrukt.
VVD, D66, GL, CDA, GOP en John Krabbendam meenden dat de problemen rond de schulden van de gemeente Muiden eerst goed opgelost moeten worden door het Rijk en de provincie Noord-Holland. Het merendeel van de raad was het daarmee eens.

Andere vorm van fuseren
Er werd daarnaast opgeroepen om, als de problemen niet eerst worden opgelost, eerst alleen ambtelijk te fuseren. Muiden zou dan later, met alle problemen achter de rug, alsnog helemaal kunnen fuseren met Bussum en Naarden. Dat plan kon rekenen op steun van veel van de raadsleden.

Hart voor Bussum kwam met het verzoek aan het gemeentebestuur om de Tweede Kamer te verzoeken het wetsvoorstel aan te passen en alleen Bussum en Naarden te laten fuseren. Daar bleek geen steun voor, des te meer omdat Naarden steevast heeft aangegeven graag nog met een derde gemeente samen te gaan.

Naarden meent hetzelfde
Op het moment dat de gemeenteraad van Bussum maandag extra vergaderde, deed de gemeenteraad van Naarden dat ook. De conclusie was daar hetzelfde. Naarden meent eveneens dat er een vangnet moet komen om eventuele schulden van Muiden af te dekken. Zo niet, dan stelt ook Naarden eerst alleen een ambtelijke fusie voor.
Dezelfde motie die daarover door de Bussumse gemeenteraad werd aangenomen, werd door CDA, VVD, D66 en GL ook in Naarden ingediend. De motie werd ook daar aangenomen, alleen de PvdA stemde tegen.

Ook fusieraad laat stem horen
Naast de twee extra gemeenteraadsvergaderingen van Bussum en Naarden stond er later op de avond ook nog een vergadering van de fusieraad gepland. Daar werd eveneens een motie aangenomen over de financiële onzekerheid. De raadsleden van Bussum, Naarden en Muiden roepen de minister daarmee op om zekerheden te geven over een eventueel vangnet voor de problemen. Een verzoek om anders eerst alleen ambtelijk te fuseren, zoals Bussum en Naarden dat opperden, bleef achterwege.

Vervolgstappen
Nu is de vraag wat er gaat gebeuren met het wetsvoorstel waarmee wordt voorgesteld om Bussum, Naarden en Muiden te laten fuseren. Als Bussum en Naarden het mogen zeggen wordt dat straks dus aangepast. Maar of dat gebeurt wordt afwachten. De gemeenten kunnen alleen hun standpunt laten horen. Wat er exact staat te gebeuren, hangt vooral af van de Tweede Kamer en de minister. Die moeten snel een knoop doorhakken.

Mocht er geen vangnet komen om de financiële problemen op te lossen, dan zou de steun van Naarden en Bussum voor de fusie wel eens snel kunnen afbrokkelen.