De Kazerne is de locatie van de rondetafelgesprekken. Op de foto de burgemeester van Muiden en de commissaris van de Koning.
De Kazerne is de locatie van de rondetafelgesprekken. Op de foto de burgemeester van Muiden en de commissaris van de Koning. Foto: Christian Pfeiffer

Tweede Kamerleden spreken vrijdag over fusie

BUSSUM - De vaste Kamercommissie bezoekt vrijdag aanstaande de Kazerne Muiden en gaat daar in gesprek over de op handen zijnde fusie tussen Muiden, Naarden en Bussum. Bij deze zogenoemde rondetafelgesprekken mag publiek aanwezig zijn. De Kamerleden zullen in gesprek gaan met de drie burgemeesters en diverse afgevaardigden van organisaties.

Op de agenda staat onder andere de financiƫle positie van Muiden, een breekpunt voor de gemeente Bussum en Naarden. De burgemeester van Bussum zal op dit terrein het woord voeren. Ook komt de grenscorrectie van de Bloemendalerpolder ter sprake. De wethouder van Muiden zal pleiten voor het behoud van dit stuk grond voor de nieuwe gemeente Gooise Meren. De burgemeester van Naarden zal het woord voeren over de fusie in het algemeen.

Onder degenen die verder nog mogen aanschuiven bij de Kamerleden zijn onder andere afgevaardigden van de Stichting Erfgoed Kruitpad Muiden, Wilbert van Waes namens de inwoners en ondernemers Naarden, Bussum Muiden, de bibliotheek en de vereniging Bussum Natuurlijk Beter.

Ben de Veth zal namens Bussum Natuurlijk Beter vooral het draagvlak voor de fusie belichten. Hiervoor heeft hij maar beperkt de tijd, dus zal hij scherp moeten formuleren. Hij wil in ieder geval benadrukken dat het maatschappelijk draagvlak ontbreekt, zeker nu er zo veel zorgen leven rondom de financiƫle positie van Muiden.

"Een fusie zou van onderaf gedragen moeten worden, maar de bevolking is niets gevraagd. Toen het ging over een fusie van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp in 2012 bleek dat enkel de variant van Bussum met Naarden op draagvlak kon rekenen. Dat draagvlak vindt men in Den Haag belangrijk, dus moeten ze de weerstand vanuit de bevolking ook serieus nemen."

Belangstellenden
Wie de gesprekken wil volgen kan zich vrijdag melden bij de Kazerne aan de Kazernestraat 10 in Muiden. De gesprekken zijn van 10.30 tot 12.30 uur. Er komt een livestream via YouTube die overal te volgen is. Mocht het te druk worden in de Kazerne dan kan men ook in het gemeentehuis van Muiden meekijken in de vergaderruimte.
Via de website www.bussumsnieuws.nl kunnen belangstellenden ook een actuele liveblog meelezen.