Marjolein Groot Koerkamp met app
Marjolein Groot Koerkamp met app Foto: Yvette Geerts

VVD gaat als eerste politieke partij ook digitaal de wijk in

BUSSUM - De VVD Gooise Meren wil nog dichter bij de burger staan. Als eerste politieke partij gaat zij gebruikmaken van de Upinion app, een bestaande en gratis app gericht op onderzoek en geschikt voor iPhone en android smartphone. De VVD gaat de app inzetten om inwoners van Bussum, Naarden en Muiden vragen te stellen over actuele politieke kwesties en de fusie.

door Yvette Geerts

De VVD heeft de app half januari gelanceerd en inmiddels hebben zo'n 50 inwoners van de drie fusiegemeenten de app gedownload. "Dat aantal moet in de komende maanden gaan groeien voor een mooie respons die we ook als input voor ons verkiezingsprogramma gaan gebruiken", aldus Marjolein Groot Koerkamp, bestuurslid Communicatie van VVD Gooise Meren.

Bij het downloaden van de app krijg je een aantal basisvragen die je moet invullen en daarna kan het 'echte' werk beginnen. "Het zal waarschijnlijk om 1 of 2 vragen per week gaan die je als pushbericht op je telefoon ontvangt. We kiezen bewust voor niet te veel vragen omdat we mensen niet willen overvoeren en maken daarom een zorgvuldige afweging van vragen die 'uit het veld' komen. We willen vooral inspelen op de actualiteit, maar ook kwesties die binnen de verschillende raden spelen zijn een mooie aanleiding om vragen te stellen."

Groot Koerkamp benadrukt dat het een aanvulling is op het 'fysiek' de wijk in gaan en zeker niet bedoeld is als substituut. Groot Koerkamp: "Het biedt ons vooral de mogelijkheid om snel en accuraat in te spelen op de actualiteit rondom politieke kwesties. We zijn daarom erg blij met iedereen die de Upinion app downloadt." De uitkomsten van de vragen worden, anoniem, gepresenteerd op www.vvdgooisemeren.nl.
Ook worden de resultaten en reacties meegenomen tijdens de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen die naar alle waarschijnlijkheid in november van dit jaar zullen plaatsvinden. De VVD geeft aan dat in het politieke veld nog een aantal hobbels genomen moeten worden voordat de fusie van Naarden, Bussum en Muiden kan plaatsvinden, maar de wettelijke procedures rondom verkiezingen verlangen een lange voorbereidingstijd. Een belangrijk aspect van die voorbereidingen is het verkiezingsprogramma. In het verkiezingsprogramma staat de visie van de VVD over hoe zij de nieuwe gemeenten ziet en wat dit voor de drie kernen gaat betekenen.

Groot Koerkamp: "In september 2014 zijn de lokale VVD-afdelingen al gefuseerd om goed te kunnen samenwerken en kennis over de drie gemeenten bijeen te brengen. De nieuwe afdeling VVD Gooise Meren heeft duidelijk uitgesproken om goed te luisteren naar de ideeën van de inwoners en ondernemers van Naarden, Bussum en Muiden."
Ondernemers konden tijdens de ondernemersavond in november vorig jaar, georganiseerd door de VVD, al meepraten over wat zij belangrijk vinden binnen de nieuwe fusiegemeente en hun mening geven. Nu zijn ook de raadsleden in de afgelopen periode de wijk ingegaan en hebben met vele inwoners gesproken. "De lancering van de Upinion app past helemaal binnen deze VVD-filosofie. Inwoners en ook ondernemers vormen een belangrijke bron van informatie over de cultuur in Naarden, Bussum en Muiden. De verschillen zijn er, maar er zijn ook overeenkomsten en we gaan proberen vooral deze met elkaar te verbinden. Ons doel is een gemeente tot stand te brengen waar iedereen, jong en oud, inwoners en ondernemers, zich thuis voelt."