Leraar Marcel Veldhuyzen van de Vondelschool met zijn groep 8.
Leraar Marcel Veldhuyzen van de Vondelschool met zijn groep 8. Foto: Bob Awick

CITO-toets speelt geen rol meer bij toelating school

NAARDEN / BUSSUM - De resultaten van de CITO-toets, de toets die wordt afgenomen om het kennisniveau van een kind te bepalen, speelt sinds dit jaar geen rol meer bij de beslissing over toelating tot een school voor het voortgezet onderwijs. Er geldt dit jaar voor het eerst een nieuwe wettelijke regeling die bepaalt dat het schooladvies van de basisschool leidend is voor de toelating tot een bepaalde onderwijssoort.

door Mireille Detrixhe

"Het schooladvies is volgens diverse onderzoeken een goede voorspeller voor de kansen van een leerling in het voortgezet onderwijs. Verder is de nieuwe systematiek heel eenvoudig en duidelijk: de scholen voor voortgezet onderwijs kunnen nu kort na de aanmeldingen duidelijkheid geven over de toelating", geeft de heer Heinen, rector van het Sint-Vituscollege aan. Zijn collega's van het Goois Lyceum en het Willem de Zwijger College sluiten zich daarbij aan.

Voordeel
Marcel Veldhuyzen, leerkracht bij basisschool de Vondelschool in Bussum, ziet het nieuwe beleid persoonlijk als een voordeel. "Een leerkracht kijkt niet alleen naar de cijfers van de CITO-toets, maar naar veel meer om tot een beoordeling te komen voor een gedegen schooladvies, zoals werkhouding. Maar er kleeft ook een nadeel aan", zegt hij. "Ouders kunnen meer druk uitoefenen op leerkrachten. Je moet als leerkracht stevig in je schoenen staan."

In de periode van 17 januari tot en met 7 februari kunnen leerlingen van groep 8 en hun ouders de verschillende voortgezetonderwijsscholen bezoeken tijdens de open dagen. Marcel Veldhuyzen geeft aan de leerlingen van groep 8 mee dat ze moeten letten op de extra lessen die scholen bieden buiten de standaardlessen om, zoals op het gebied van sport, kunst en cultuur of sterrenkunde. "Kijk ook hoe de kantine er uitziet en ga gewoon eens op een woensdagmiddag kijken hoe het er aan toe gaat. Dan krijg je een goed beeld van de school. Op de open dag zet iedere school zijn beste beentje voor."

Mevrouw Landegent van het Wellantcollege in Naarden benadrukt dat het belangrijk is om te letten op goed, veelzijdig, gevarieerd en gedifferentieerd onderwijs en welke toekomstmogelijkheden er zijn. "De schoolcultuur moet passen bij de leerling en veilig en prettig voelen. Een respectvolle sfeer is belangrijk."

'Ga met mavo/havo-advies ook in Hilversum kijken'

Populair
Welke school het populairst is, is ieder jaar weer verschillend, volgens Marcel Veldhuyzen. "Ik adviseer zelf wel steeds meer leerlingen met een mavo/havo-advies om ook in Hilversum op scholen te gaan kijken. Als zij in Bussum of Naarden naar de Sint-Vitusmavo of de Fontein gaan en ze blijken havo te kunnen, dan moeten ze overstappen naar een andere school. In Hilversum zijn wel scholen waar alle niveaus vertegenwoordigd zijn en je dus niet van school hoeft als blijkt dat je havo-niveau aankunt."

Reguleren
In Bussum zijn de verschillende scholen voor het voortgezet onderwijs geregeld genoodzaakt om de toestroom van het aantal leerlingen te reguleren. "Als er voor een afdeling van een school te veel leerlingen worden aangemeld, dan vindt er loting plaats. Broertjes en zusjes van leerlingen die al op school zitten, hoeven niet mee te loten, zij krijgen voorrang. Mocht een leerling worden uitgeloot voor een bepaalde afdeling van een van de Bussumse havo-vwo-scholen, dan kan die leerling desgewenst op een andere Bussumse havo-vwo-school worden geplaatst. De scholen werken goed samen om in zo'n geval aan de ouders te communiceren welke mogelijkheden er zijn", aldus de heer Heinen.

Leerlingen kunnen zich in de periode van 2 t/m 9 maart bij de scholen aanmelden voor het voortgezet onderwijs. Vóór 1 april ontvangen zij bericht over plaatsing.