Het pittoreske Muiden zorgt voor kopzorgen.
Het pittoreske Muiden zorgt voor kopzorgen. Foto: Christian Pfeiffer

'Geen vertrouwen dat het met de fusie goed komt'

BUSSUM - Aan de vooravond van het bezoek van de vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer zijn er nog steeds onzekerheden over de schuld van Muiden. Want is de claim van 376 miljoen euro nu wel of niet gedekt? En gaan de inwoners van de nieuw te vormen gemeente Gooise Meren dat betalen?

De meningen daarover verschillen. Minister Plasterk deed een toezegging, maar die nam nog niet al het wantrouwen weg. De VVD liet vorige week al in deze krant weten zich grote zorgen te maken en niet te willen opdraaien voor de schuld van Muiden. De raden van Bussum en Naarden hebben altijd gesteld dat ze alleen met Muiden willen fuseren als hun inwoners geen last krijgen van financiƫle lijken uit de kast van fusiepartner Muiden. Oppositiepartijen Hart voor Bussum, de Gooise Ouderen Partij en Partij voor Bussum hebben er geen enkel vertrouwen in dat het met de fusie nog goed komt. Als een zwaard van Damocles hangen de schulden van Muiden boven het hoofd van de inwoners van de nieuw te vormen gemeente uit Naarden, Bussum en Muiden. Dit kan volgens Hart voor Bussum in het ergste geval oplopen tot honderden euro's per Bussums huishouden, de gemeente die het geld waarschijnlijk via de algemene reserve of middels een ozb-verhoging moet ophoesten. De toezeggingen van minister Plasterk om de schulden kwijt te schelden zijn volgens fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum 'boterzacht'. "De claim is niet van tafel en er wordt enkel gesproken over een aanvullende uitkering. Maar om hoeveel geld gaat het dan? Bovendien voldoet Muiden al niet aan de eerste voorwaarde omdat het bestemmingsplan niet op tijd is vastgesteld in de raad. Plasterk hoeft dus helemaal geen aanvullende uitkering te geven."
Wethouder Marcel Adriani van Naarden heeft juist wel vertrouwen in de toezeggingen van de minister. "Hij zegt toe geld te zullen neerleggen over hetgeen nu overzien kan worden en als er meer nodig is, dan gebeurt dat. Ik denk dat Muiden alle stappen zet om te zorgen dat het niet misloopt. Er is een mogelijkheid dat alles tussen Muiden en de projectontwikkelaar goed komt. Dat het bestemmingsplan later wordt besproken, is in overeenstemming met alle betrokkenen gebeurd en leidt alleen maar tot een betere voorbereiding. Ik heb er dus vertrouwen in dat het goed komt. Het is goed dat de Bussumse oppositie scherp is, maar ik maak mij geen zorgen."

Munneke Smeets vroeg al een paar maanden geleden om nu eens met de cijfers boven tafel te komen. Het college van Bussum gaf hier geen gehoor aan en daarom heeft haar partij zelf maar uitgerekend wat een fusie gaat kosten. "Het kost de Bussumers vanaf 1 januari 2016 vier miljoen per jaar. Dit bedrag is opgebouwd uit een lening van Muiden, de artikel 12-aanvraag van Muiden en de ozb-verlaging voor Muiden en Naarden. Muiden is een lening aangegaan bij de gemeente Beverwijk en daarvoor moet structureel een half miljoen euro rente per jaar worden betaald. Daarnaast heeft Muiden kosten gemaakt door het contract met KNSF Vastgoed (de vaststellingsovereenkomst) en dit kost jaarlijks voor een periode van 10-15 jaar ook een half miljoen. Het eerste jaar betalen de Muiders dat via verhoging van de ozb, daarna loopt dat door voor de inwoners van Gooise Meren. De stuurgroep heeft gezegd dat in de nieuwe gemeente het ozb-tarief van Bussum leidend moet zijn. Bussumers betalen nu het minst van de drie gemeenten. Dat houdt in dat de ozb in Naarden en Muiden flink omlaag gaat. Dan hou je wel jaarlijks een gat over van bijna 3 miljoen en waar moet dat geld vandaan komen?" Ze vraagt zich af of het college wel inzage heeft in de consequenties van deze fusie. Daar komt nog bij dat op de achtergrond geheime financiƫle afspraken zijn gemaakt tussen de projectontwikkelaar van het KNSF-terrein en de gemeente Muiden. Als de woningplannen niet op tijd af komen, hangt de claim van 376 miljoen euro van de projectontwikkelaar boven het hoofd. "Voldoet de gemeente Muiden niet aan de eisen, dan kan de schuld van honderden miljoenen euro's zelfs ten laste komen van de nieuwe gemeente. Gooise Meren zou dan al direct failliet kunnen worden verklaard."

Gesprekken
Een afvaardiging van de Tweede Kamer komt op 30 januari naar Muiden om daar zogenaamde rondetafelgesprekken te voeren over de fusie. Diverse mensen hadden zich hiervoor aangemeld, maar alleen vertegenwoordigers van groepen kunnen hier hun zegje doen. Politieke partijen of individuele sprekers zijn niet welkom. De bijeenkomst is wel openbaar, dus iedereen kan komen kijken. De burgemeesters van Bussum, Muiden en Naarden zullen daar onder andere het woord voeren. De burgemeester van Bussum zal opnieuw het standpunt verwoorden dat men alleen wil fuseren als Muiden schoon opgeleverd wordt.