Lucia de Groot gaat schaatsen op de Weissensee voor haar vereniging.
Lucia de Groot gaat schaatsen op de Weissensee voor haar vereniging. Foto: Yvette Geerts

Lucia de Groot schaatst voor het goede doel

NAARDEN - Muziekvendel Nardinc aan de Keverdijk in Naarden verschilt niet veel van andere verenigingen. Ze zijn een hechte vereniging, draaien voor een groot deel op vrijwilligers en hebben geld nodig. Serieus geld voor een serieus doel. De eerste actie om geld in te zamelen is al een feit en de komende tijd worden nog tal van acties georganiseerd.

door Yvette Geerts

De verenigingsruimte van hun muziekvereniging, De Sprong, is hard toe aan een grondige renovatie. Dit gebouw, een voormalige gymzaal, is in bruikleen van de gemeente.

Lucia de Groot, begeleidster van de blokfluitgroep en JONG (Jeugd Orkest Next Generation), vertelt: "In 1994 betrokken we dit gebouw en de afspraak is dat wij als vereniging verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Al snel bleek dat het pand er slechter aan toe was dan was ingeschat. Nu zijn het vooral de kozijnen en boeidelen die wegrotten. Werden tot nu toe de problemen met lapmiddelen 'opgelost', een structurele oplossing kan niet uitblijven."

Veel geld
Op korte termijn is daarvoor een bedrag nodig van € 10.000 en op lange termijn komt daar nog € 15.000 tot € 20.000 bij. De Groot: "Dit drukt enorm op de begroting, waardoor het muziekonderwijs voor de jeugd in de knel komt." Door optredens van de fanfare, de blaaskapel 'De Wallenkraaiers' (landelijke bekendheid), het verhuren van de zaal aan onder andere de carnavalsvereniging en deels door subsidie kunnen ze de instrumenten voor de jeugd aanschaffen en de contributie voor hen laag houden. Maar er blijft geen geld over voor dergelijk groot onderhoud.

Om aan het benodigde geld te komen zet de vereniging tal van acties op touw. 'Gewoon' geld vragen aan bedrijven in Naarden willen ze niet. "Veel bedrijven hebben het moeilijk en bij hen aankloppen is geen optie", aldus De Groot.

Schaatsen
Een van de eerste acties is door De Groot zelf bedacht. Zij gaat dinsdag 27 januari op de Weissensee in Oostenrijk de alternatieve Elfstedentocht schaatsen: 200 kilometer, verdeeld over 25 rondjes op dit grote meer. Ze is al een jaar bezig met de voorbereiding. De Groot: "Schaatsen, maar ook fietsen en zwemmen." Ze schaatst de tocht samen met drie schaatsmaatjes en haar trainer en een andere vriendin gaat mee voor de verzorging. "Na elke ronde van 25 kilometer staat zij klaar met eten en drinken, want je drinken bevriest gewoon." Er is al zo'n € 1.200 toegezegd maar ze zoekt dus nog sponsors.

De Groot heeft er alle vertrouwen in dat ze een heel eind gaan komen. "Wij ondersteunen als muziekvereniging veel festiviteiten in Naarden. Zo zijn we betrokken bij de sinterklaasintocht, dodenherdenking, carnaval en tal van andere festiviteiten." De Groot rekent stiekem dus op veel sympathie van inwoners uit Naarden.

Werk
Voor het eerste deel van de verbouwing is zoals al gezegd € 10.000 nodig waarvoor naast de tocht op de Weissensee nog verschillende acties worden opgezet. Er ligt een plan om een deel van de kozijnen te vervangen door metselwerk.
Waar mogelijk zullen de leden veel werk zelf doen om het inhuren van arbeidskrachten te beperken. Uiteraard zal er ook professionele hulp ingehuurd moeten worden. De Groot zal dan zeker contact opnemen met lokale aannemers en bedrijven.

Wie kent muziekvendel Nardinc niet?