Het klooster aan de Brinklaan.
Het klooster aan de Brinklaan. Foto: Sjoerd Stoop

'De oase van Bussum krijgt een gezicht'

BUSSUM - De Historische Kring Bussum legt momenteel de laatste hand aan een boek over klooster Mariënburg. In de loop van 2015 zullen de zusters uit Mariënburg vertrokken zijn en dan komt het boek uit. De gebouwen en tuinen achter het smeedijzeren hek blijven, maar de bewoners vertrekken.

Na 135 jaar verlaten de zusters van 'Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort' Bussum. Zij verbleven in Bussum van 1881 tot 2015. In 'Zicht op Mariënburg' staan interviews met zusters, oud-pensionaires, personeel en vele anderen. Maar ook gaat het boek in op de bouw en inrichting van de prachtige kapel en de gebouwen. Het geheel is aangekleed met foto's van vroeger.

De zuster kwamen in eerste instantie naar Bussum voor onderwijs en opvoeding van meisjes in het pensionaat. De oorlog, de bezetting en de veranderingen in de katholieke kerk hadden ook grote invloed op wat er in Mariënburg gebeurde. Na de pensionaats- en schoolperiode werd Mariënburg een kloosterverzorgingshuis voor zusters. De lezers komen meer te weten over het leven en werk van de kloosterzusters en pensionaires. Zo werd vanuit Mariënburg het werk van de zusters uitgebreid tot onderwijs in kleuterscholen, naaischool, lagere school en voortgezet onderwijs. "De oase in Bussum krijgt een gezicht", aldus de Historische Kring Bussum. Het boek wordt in fullcolour uitgevoerd en verschijnt in een beperkte oplage.

Toekomst
Inmiddels is bekend geworden dat het klooster na de verhuizing niet leeg komt te staan, maar dat er een groep van 40 ouderen tijdelijk in gehuisvest wordt. Het gaat om bewoners van woonzorgcentrum Florisberg uit Muiderberg. Zij zullen hier net zolang blijven totdat de nieuwbouw van Florisberg gereed is. De wens van zorggroep Amaris, die het pand huurt, is dat de hechte groep bij elkaar kan blijven tijdens de bouw.
Deze week werd ook bekend dat de gemeente Bussum zowel het klooster Mariënburg als de grond eromheen niet wil kopen. De gemeenteraad wil dat het oude klooster Mariënburg openbaar toegankelijk wordt. Het klooster moet een plek worden waar mensen samen kunnen komen, waar gewoond kan worden en waar evenementen gehouden kunnen worden. Het college meent dat deze plannen ook waargemaakt kunnen worden als een derde partij het klooster en de grond koopt. De gemeente kan voldoende sturen, zo schrijven ze.