Bussumer Ralph Milliard hoopt komend jaar met HCAW te presteren.
Bussumer Ralph Milliard hoopt komend jaar met HCAW te presteren. Foto: Sjoerd Stoop

'Vol goede moed aan de slag'

BUSSUM - Er veranderde het afgelopen jaar heel wat voor de honkballers van HCAW. De Bussumse hoofdklasser heet nu weer gewoon HCAW en geen Mr.Cocker HCAW meer, de hoofdcoach vertrok en afgelopen najaar vetrokken eveneens meerdere spelers, waaronder enkele sterkhouders. Dat leverde een forse metamorfose op.

door Sjoerd Stoop

Als hoofdcoach werd afgelopen najaar Ralph Milliard aangetrokken, een bekende van de club. De Bussumer droeg als speler zelf jarenlang het HCAW-tenue. Na z'n lange spelersloopbaan werd de ras-HCAW'er coach van het beloftenteam van de club tot zijn vertrek nu 4 jaar geleden. Nu dus al snel een terugkeer. "Het voelt erg goed om weer terug te keren", vertelt de kersverse HCAW-hoofdcoach. "HCAW voelt al jaren als mijn club, we hebben een sterke band. Dat zorgde er daarom wel voor dat de knoop snel doorgehakt was toen ze me vroegen om hoofdcoach te worden. Het wordt hoe dan ook een leuke klus komend jaar. We gaan er met z'n allen de schouders onder zetten."

Spelers
Amper aangesteld als hoofdcoach bleek dat een deel van de spelersgroep waar HCAW de laatste jaren mee gebouwd heeft aan een sterk hoofdklasseteam vertrok naar andere clubs. "Deze spelers hopen een stapje hogerop te doen, daar moeten we respect voor hebben. Maar aan de andere kant hadden we ze graag nog gehouden. Daar staat wel weer tegenover dat we nu andere spelers hebben aangetrokken. We hebben nu een sterk team staan. Een team waarmee we verwachten te kunnen presteren. We hebben op elke positie een aantal goede spelers waarmee we goed voor de dag kunnen gaan komen. Dat geeft een goed gevoel. Het staat er goed voor. We moeten er nu aan werken alle puzzelstukjes op de goede plaats te laten vallen."

Honkbal
Met het honkbaljaar voor de deur wordt er momenteel op het Bussumse sportpark hard gewerkt om de spelersgroep klaar te stomen. "We hebben nu pakweg anderhalve maand achter de rug. Het gaat de goede kant op. Het was vaak zo dat HCAW veelal probeerde om op techniek te trainen. Dat doen we nu anders. We oefenen meer op tactiek. Met andere woorden: wat doe je aan slag als je een man op het tweede honk hebt staan? Een bal ver wegslaan kunnen de jongens wel, maar het gaat erom dat je erover nadenkt hoe je dat goed doet. We merken dat de jongens dat prima oppakken. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we hebben zeker de eerste stap al gezet."

Klassement
HCAW had de laatste jaren steeds als doel om zolang als het lukt mee te doen om de bovenste vier plaatsen van het klassement en daarmee aan te klampen aan de top van het Nederlandse honkbal.

'We hebben de spelers om de eerste vier te kunnen halen'

Hoeveel punten HCAW de afgelopen jaren ook pakte, lang meedoen met de beste teams van de hoofdklasse lukte amper. Dat moet nu anders. HCAW stelt als club voor komend jaar hetzelfde doel, maar hoofdcoach Milliard gaat al wat verder. "We moeten nog maar afwachten hoe het loopt en wat de andere teams van de hoofdklasse doen, maar we hebben de spelers om de eerste vier te kunnen halen. Dat moet kunnen. Maar we stellen daar als staf geen doel voor op. Als we dat wel doen dan leggen we onszelf een bepaalde druk op en zal het alleen maar tegen ons werken als we dat doel niet halen. We gaan voor het hoogst haalbare, dat zeker."