Frans Verwij was verrast en erg vereerd met het Johannesbeeldje.
Frans Verwij was verrast en erg vereerd met het Johannesbeeldje. Foto: Bob Awick

Verwij: 'Zolang je wat kunt doen, doe je het'

BUSSUM - Belangeloos heel hard werken en van alles doen. Voor de buurt, voor de Bussumse jeugd, voor een sportclub en nog veel meer. En dat al van jongs af aan. Frans Verwij doet het, en met veel genoegen. De Bussumer kreeg afgelopen maandag van de gemeente Bussum de Kleine Johannes toegekend als dank voor zijn jarenlange inzet.

door Sjoerd Stoop

Dat de gemeente hem na zijn jarenlange tomeloze inzet eens bedankt, is eigenlijk geen wonder. De Bussumer deed veel de afgelopen jaren, heel veel. Het begon rond de jaren 70 met de bekende Jongens- en Meisjesstad, de jeugdclub van Bussum. Dat zorgde er mede voor dat Bussum buurtcentrum Kommin kreeg, waar veel jongeren graag kwamen. Verwij deed achter de schermen veel voor het buurtcentrum en trad toe tot het bestuur. Hemelsbreed een paar honderd meter verderop kon (toen nog) AV Tempo veel op hem rekenen. Daar trad de Bussumer eveneens toe tot het bestuur. Hard werken zorgde ervoor dat het ledenaantal van 90 leden toenam tot 430 leden vandaag de dag. Daarnaast zette de Bussumer een sponsorloop voor brugklassers op voor het goede doel.

Tussendoor volgde nog eens het renoveren van de Koopweg. Toen dat op stapel stond trok Verwij aan de bel en zorgde ervoor dat de belangen van de buurt gedurende de werkzaamheden gewaarborgd bleven. Buurtbewoners, maar ook de aannemer zelf, konden dat zeer waarderen. Vandaag de dag doet de Bussumer veel voor de Historische Kring.

Was je erg verrast toen de burgemeester je naam noemde?
"Het kwam echt onverwachts. Toen de burgemeester wat werk opsomde, brandde er wel al snel een lampje. Als je dan je naam hoort, word je toch wel een beetje trots. Voor jezelf voelt het als vanzelfsprekend dat je zulk werk doet. Dat anderen dat waarderen, daar doe je het toch wel een beetje voor."

Je hebt veel gedaan. Waarom?
"Het trekt me heel erg: wat doen voor de mensen, elkaar helpen en samen aan de slag gaan. Een beetje kort door de bocht: het houdt je van de straat. Het kwam jaren geleden een beetje op mijn pad en van het één komt het ander. De afgelopen jaren heb ik veel leuke klussen gedaan."

'Als het me aanspreekt, dan kunnen ze op mijn hulp rekenen'

Wat verwacht je van de toekomst?
"Er zullen vast nog wel meer leuke klussen langskomen. Dat gebeurde de afgelopen jaren wel vaker. Als het me aanspreekt, dan kunnen ze op mijn hulp rekenen. Zolang je wat kunt doen, doe je het."

Heb je het beeldje al een plekje gegeven?
"Afgelopen maandag heb ik overdag een plankje opgehangen om een paar foto's op te zetten. M'n vrouw was op de hoogte en heeft een plekje leeg gehouden om het beeldje op te zetten. Het heeft een opvallende plek gekregen."