Hart voor Bussum presenteert zich als nieuwe politieke partij.
Hart voor Bussum presenteert zich als nieuwe politieke partij.

BussumsNieuws terugblik 2014

BUSSUM - Bussum heeft weer een heel jaar achter de rug. Een bewogen jaar, er gebeurde van alles. We kozen een andere gemeenteraad, er komen meer koopzondagen en we weten dat onze gemeente straks Gooise Meren gaat heten. En dan gebeurde er nog heel veel meer.

januari
*De eerste maand van het jaar was vooral de maand van BFC. Geen goede voetbalresultaten, maar vermeende straatroven op jeugdvoetballers van de club zorgden voor veel onrust. BFC sloeg alarm. De jongeren werden op straat tegengehouden door vermomde personen en werden gedwongen om hun kostbare spullen af te geven.
*Het Goois Lyceum en de Juliana Daltonschool kregen het predikaat 'excellent'.
*De Kleine Johannes ging naar korfbalman Ton de Wildt. De trouwe DOC'er was erg verguld.

februari
*De geboorte van Hart voor Bussum. Met 34 Bussumers opende Hart voor Bussum de jacht op meerdere raadszetels. Op de lijst staat onder andere Marieke Munneke Smeets, die voorheen lijsttrekker van D66 was.
*Geheel onverwachts is Roy Majoor (47) overleden. Hij was een van de meest trouwe leden van de Bussumse voetbalclub BFC.
*Twee maanden nadat ze talentenjacht The Voice of Holland op haar naam schreef, werd Julia van der Toorn met een groot feest onthaald door de gemeente. Ze kreeg de eerste Bussums Belofte.
*De Brede School aan de Akkerlaan is mislukt. Dat blijkt uit een rapport. Alles moest zo'n beetje anders.

maart
*De maand maart was de maand van de stembus. Vlak voor de verkiezingen stapte Ton Fokker, lijsttrekker van Hart voor Bussum, op. De uitslag van de verkiezingen: een nek-aan-nekrace tussen VVD en Hart voor Bussum.
* Groot alarm in de Spijkerstraat. Een van de bewoners zette 's nachts de gaskraan open om zelfmoord te plegen, waardoor de volgende morgen het pand vol was gelopen met gas. De hele straat werd geëvacueerd.

april
*De hele maand werd er volop gesproken over een bestuursakkoord voor Bussum. Het werd een lang traject. De VVD mocht als grootste partij als eerste proberen om tot een raadsakkoord te komen en een college te vormen. Er bleek een raadsakkoord op handen van VVD, D66, PvdA, GL en GOP. Er was zelfs op hoofdpunten al een akkoord. Een week later ketste alles toch af. D66 trok haar steun terug na gedoe over de omvang van de wethoudersposten. De VVD besloot de opdracht terug te geven, waardoor Hart voor Bussum de kans kreeg om tot een raadsakkoord te komen. De lokalen besloten met de hele raad te gaan praten, samen met René Wallenburg (CU).
*Als dank voor hun jarenlange werk kregen 5 Bussumers deze maand een koninklijke onderscheiding. Cees Koertse, Paul Schneiders, Jenny Visser-van Vliet, Rob Hendrikse en Marlène Potjer waren totaal verrast met het ereteken. Een dag later kleurde Bussum oranje voor de eerste Koningsdag.

mei
*Er werd veel gepraat, er moesten zelfs twee formateurs aan te pas komen, maar het lukte toch: Bussum kreeg deze maand weer een gemeentebestuur. Nadat een maand eerder een raadsakkoord afketste, stonden alle lichten nu wel op groen voor het akkoord tussen de VVD en D66, PvdA en GL.
*Bij kapsalon Yes aan de Kapelstraat zou een man hebben gedreigd met een vuurwapen. Later bleek dat er van een vuurwapen geen sprake was.
*De hockeyers van Gooische promoveerden naar de overgangsklasse. Na een bloedstollende reeks play-offduels was het groot feest op het sportpark aan de Meerweg.

juni
*De liften op de perrons van station Naarden-Bussum worden na jaren vechten tegen lekkage en andere tegenslagen geopend.
* Het nieuwe gemeentebestuur wordt gepresenteerd en bestaat uit VVD, D66, PvdA en GL. Ze leveren allemaal een wethouder en presenteren samen de plannen voor de komende jaren.
*Er wordt een volgende stap gezet voor het bebouwen van het oude MOB-complex. De gemeenteraad keurde deze maand het bestemmingsplan goed. Al was er ook gedoe: veel raadsleden reageerden erg verbaasd toen bekend werd dat de gemeente al contracten had afgesloten met een projectontwikkelaar.
*Met de zomer op komst worden er plannen gemaakt: de Kapelstraat wordt een terrasstraat.
*De grote buurtbarbecue op de Groene Long mocht deze maand een succes worden genoemd. Vele Bussumers kwamen op het feestje af.

juli
*Bij de crash met de MH17 blijken ook slachtoffers uit Naarden te zijn. De vader was niet mee op vakantie en woont in Bussum. Daags na de ramp hangen veel vlaggen halfstok. Nederland, en Naarden en Bussum, rouwt.
*Een forse wolkbreuk zorgt voor ondergelopen straten, met name in het centrum. De wegen werden onbegaanbaar door de vele regen en de kelder van het gemeentehuis staat helemaal blank. Daarnaast stond ook parkeergarage Brediusdam onder water.
*Een gewapende man pleegt een overval op supermarkt Attent aan de H.K. Onnesweg. Een medewerker loopt zelfs een hoofdwond op na een handgemeen met de dader.

augustus
*Een maand na de vliegtuigramp worden de omgekomen Naarder zusjes begraven. Honderden Naarders en Bussumers komen naar de Koepelkerk voor een laatste eer aan de zusjes Sophie, Fleur en Bente.
*Een Bussumer (49) loopt forse steekwonden op na een steekpartij aan de Kapelstraat. Het slachtoffer werd zwaargewond afgevoerd met de ambulance. Vlak na het voorval konden twee bekenden van het slachtoffer de dader overmeesteren en vasthouden tot de politie kwam.
*De bekende Bussumse schoenmaker Ronald de Weert (52) zoekt een orgaandonor. Met een oproep wordt deze maand aandacht gevraagd voor de zoektocht.

september
*De fusie van Bussum, Naarden en Muiden wordt concreter. Deze maand wordt een eerste voorstel daartoe goedgekeurd. De voorkeursnamen voor de nieuwe gemeente worden bekend en leveren veel vraagtekens op.
*Bussum ontvangt een derde KVO-ster. Met de sterren wordt erkend dat het dorpshart van Bussum er goed voor staat op vele punten.
*Een vrachtwagen schept een jonge fietser op de Vlietlaan. Het slachtoffertje raakt gewond aan haar voet en moet met spoed met de ambulance mee.
*Een hoop bezoekers: Bussum Cultureel mocht weer een succes genoemd worden.

oktober
*Veel Bussumers moeten er lang aan wennen en er was nog veel geharrewar over, maar de nieuwe fusienaam wordt Gooise Meren.
*Café De Koperen Kraan moet van de burgemeester twee dagen eerder de deuren op slot doen. De maatregel wordt genomen omdat bleek dat jongeren onder de 18 jaar alcohol hadden gedronken en in het café stonden.
*Het legerevenement Bussum Bridgehead werd voor het laatst in Bussum gehouden.
*De Kolonel Palmkazerne wordt als opvangplek genoemd voor de opvang van asielzoekers.

november
*De plannen voor elke zondag koopzondag worden steeds meer vorm gegeven. Er zijn veel voorstanders, maar er bestaat ook weerstand tegen de plannen onder andere door omwonenden van de Koekoeklaan.
*Een plofkraak op station Naarden-Bussum. Een geldautomaat wordt helemaal verwoest.
*BFC heeft steeds meer problemen door een gebrek aan goede velden op het sportpark aan de Meerweg. De voetbalclub slaakt deze maand een noodkreet en stelt dat het laatste natuurgrasveld op het sportpark een kunstgrasveld zou moeten worden om de druk van de ketel te halen.

december
*Na lang overleg wordt de knoop doorgehakt: Bussumse supermarkten en andere grote zaken mogen volgend jaar elke zondag open. Er wordt begonnen met een proef.
*De Raad van State stelt deze maand dat er meer 'lichte horeca', zoals lunchrooms en terrassen, naar het centrum van Bussum mag komen. De gemeente had al langer het plan om meer horeca toe te staan. Dat moet het centrum van Bussum levendiger maken. Enkele horecaondernemers stapten echter naar de rechter om het plan tegen te houden.
*Het gemeentehuis van Bussum moet het gemeentehuis gaan worden van de te vormen gemeente Gooise Meren.
*Weer een ramkraak aan de Nassaulaan. Met een auto hebben daders een van de ramen van de Apple-zaak iCentre kapot gereden.
*De burgemeester maakt bekend grote zorgen te hebben over de sfeer in de gemeenteraad. Enkele raadsleden stapten het afgelopen jaar op en besloten als eenmansfractie verder te gaan. Daarnaast waren er met regelmaat harde woorden te horen. "Er bestaan spanningen tussen raadsleden en fracties en dat kan iedereen zien en voelen", vertelt de burgemeester.

Gooische promoveert.
Bridgehead was dit jaar voor het laatst.
Veel belangstelling bij de begrafenis van de drie zusjes uit Naarden.
De burgemeester maakt zich zorgen over de sfeer in de raad.