Minister Ronald Plasterk heeft deze week 28 pagina's aan antwoord op fusievragen gegeven.
Minister Ronald Plasterk heeft deze week 28 pagina's aan antwoord op fusievragen gegeven. Foto: Brian Elings

Plasterk: Muiden wordt 'schoon' opgeleverd

MUIDEN - 28 pagina's tekst en uitleg over de fusie van Muiden, Naarden en Bussum om alle zorgen weg te nemen. De belangrijkste conclusie? Minister Ronald Plasterk stelt dat Muiden 'schoon' wordt opgeleverd.

door Christian Pfeiffer

Hij heeft diverse scenario's laten uitwerken die inzicht geven en oplossingen bieden voor de financiële problemen van Muiden. Maar donderdag komt er pas inzich in de geheime afspraken tussen Muiden en de KNSF. En wat daar de gevolgen van zijn, dat is nog onduidelijk.

Maar er is nog geen eenduidig antwoord over het KNSF-probleem richting Naarden en Bussum. Terwijl laatstgenoemde gemeente daar wel nadrukkelijk om had verzocht. Er zijn een aantal opties (wel of geen schadeclaim, overeenkomst die wordt ontbonden, enz.) die door Plasterk onder de loep worden genomen en per optie worden een aantal constructies voorgesteld om de nieuwe gemeente Gooise Meren niet financieel de dupe te laten worden van alle KNSF-problemen, maar als de nieuwe gemeente het allemaal zelf in de soep laat lopen, dan moeten ze ook betalen.

De gemeentelijke lasten tussen de drie gemeenten verschillen op dit moment sterk. De minister stelt dat het aan het nieuwe gemeentebestuur is om dat gelijk te trekken. Voor Muiders goed nieuws: de lasten kunnen niet nog hoger worden dan ze nu zijn. En als het gemeentebestuur de OZB niet wil verhogen, dan kunnen ze er altijd nog voor kiezen om weinig geld uit te geven aan plaatselijke voorzieningen, zo laat Plasterk optekenen. Voorlopig is nog gewoon het plan om Muiden, Naarden en Bussum per 1 januari te laten opgaan in de nieuwe gemeente Gooise Meren. De Tweede Kamer moet nog voor de zomer het wetsvoorstel hiervoor behandelen. Zonder Bloemendalerpolder, die moet naar Weesp omdat de nieuwbouwwijk in één gemeente ontwikkeld moet worden en de nieuwe Gooise Meren heeft onder meer het KNSF-terrein en de Brediusdriehoek heeft als potentieel ontwikkelterrein.

De grote vraag is nu of Bussum en Naarden akkoord gaan met de antwoorden. Die gemeenten heeft zich de afgelopen maanden zeer kritisch uitgelaten over de KNSF-problemen in Muiden.