Aan boord voor een vaartocht met de Meander V.
Aan boord voor een vaartocht met de Meander V. Foto: Meander

Meander V: Belangenloos varen met ernstig zieken

MUIDEN - In de jachthaven van de KNZ&RV ligt een groot geel schip. Het is een opvallende verschijning en veel mensen hebben het al zien varen. Het is de Meander V, die vaardagen maakt met terminaal zieke mensen. Schipper Evert Stel en zijn partner Inge de Graaf doen het als vrijwilligerswerk.

Evert Stel en Inge de Graaf wilden meer zingeving in hun leven. Er waren plannen voor vrijwilligerswerk in Afrika of in een hospice. Evert heeft echter vliegangst en zei: "Mijn roeping lag mijn leven lang in mijn werk, maar mijn hart ligt op het water. Doe maar iets met ons schip!" Ze besloten daarna hun zelfgebouwde woonschip de Meander V in te zetten voor het aanbieden van vaartochten aan terminaal zieke mensen met hun familie of vrienden. Dit initiatief heeft vorm gekregen in de Stichting Vaarwens.

Zowel Evert als Inge komt uit de zorg. Evert hield zich als orthopedist bezig met het maken van protheses en Inge had een praktijk in homeopathie. Hun motivatie om zich in te zetten voor ernstig zieke mensen komt voort uit persoonlijke ervaringen. Evert: "Nadat een goede zeilmaat van mij al jong ernstig ziek werd en kort daarna overleed, ging bij mij de knop om. Ik wilde meer genieten van het leven en dat delen."

De verbouwde ex-loodstender Meander V leent zich uitstekend voor hun vrijwilligerswerk. In het stuurhuis is een bedgelegenheid met ruim uitzicht naast de stuurstand van de schipper. Bedlegere patiënten kunnen op deze manier toch genieten van een 'captain's view'. Alle standaard ambulancebrancards passen zeevast in de bank, maar kunnen ook in de living voor het raam staan. Er is ook een rolstoellift aan boord gemaakt om de gebruikers hiervan in de stuurhut te krijgen. De passagiers worden via ziekenhuizen, hospices en aan aantal stichtingen die actief zijn voor ernstig zieken, aangemeld. Er wordt samengewerkt met de Stichting Ambulancewens die patiënten naar en van het schip vervoert en meevaart voor de medische verzorging. In de meeste gevallen wordt de verzorging gedaan door familie of vrienden. De unieke vaartochten die de Stichting Vaarwens aanbiedt, zijn bedoeld voor ernstig zieken die geen uitzicht op genezing hebben. "Dat is soms heftig, maar ook erg verrijkend", aldus Inge. "Soms horen we dat een patiënt niet zo lang na de vaartocht is overleden. Daar word je verdrietig van, maar je weet ook dat je hem of haar een onvergetelijke dag hebt kunnen bezorgen. Dat is voor ons het belangrijkste." De stichting is volledig afhankelijk van donaties en sponsors. Het vinden van sponsors is en blijft een zware opgave. Op Vlaggetjesdag, maandag 6 april, is de Meander V te bezoeken in de sluis.