Jan Portengen was sinds 2006 raadslid. Zijn keus heeft niets met het lokale beleid te maken, zo benadrukt hij.
Jan Portengen was sinds 2006 raadslid. Zijn keus heeft niets met het lokale beleid te maken, zo benadrukt hij.

PvdA'er Jan Portengen vertrekt naar GroenLinks

MUIDEN - Een opvallende zet van PvdA-raadslid Jan Portengen: hij zegt zijn raadszetel in de Muidense gemeenteraad op en sluit zich aan bij GroenLinks. Hij hoopt voor die partij straks weer verkiesbaar te zijn voor de nieuwe gemeenteraad van fusiegemeente Gooise Meren.

door Christian Pfeiffer

Portengen voelt zich niet meer thuis bij de PvdA. Hij heeft moeite met het landelijke beleid. "Ik werd op straat aangesproken op het landelijke beleid van de PvdA en ik merkte dat ik dat niet meer kon verdedigen. Ik merk dat ik geen affiniteit meer heb met de PvdA. GroenLinks sluit beter aan."

Zijn vertrek uit de Muidense raad heeft niets te maken met het lokale beleid van de PvdA, zo benadrukt hij. Hij was sinds 2006 raadslid. "Ik heb zeer prettig samengewerkt met mijn collega's Jan Hylkema en Fred Winnubst. We hebben mooie dingen voor elkaar gekregen, zoals het investeren in de infrastructuur van Muiden en er ligt een akkoord over het KNSF-terrein. In het plan staan weliswaar nog te veel huizen en te weinig groen, maar toch."

Het is een opeenstapeling van ergernissen over de landelijke PvdA die hem hebben aangezet tot de switch. "Het begon toen een aantal prominente linkse PvdA'ers weggingen. Ik begon mij te ergeren. Aan het instemmen tot aankoop van de JSF, tot het instemmen met het beperken van de vrije artsenkeuze en het toelaten van de verzekeraars in de wijk. Toen Jan Pronk zijn lidmaatschap opzegde, kwam voor mij het omslagpunt", zo vertelt Portengen. Hij begon zich te oriƫnteren en koos uiteindelijk voor de aansluiting met GroenLinks. "Ik ga meeschrijven aan het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Gooise Meren", zo vertelt de Muider. Het liefst komt hij ook op de kieslijst, maar daar moet nog een beslissing over genomen worden.

Het bestuur van GroenLinks Naarden-Bussum vindt dit een verstandig besluit. Voorzitter Daan Heineke van de GroenLinks-afdeling Naarden-Bussum is opgetogen over de komst van Portengen: "We zijn als GroenLinks blij met ieder nieuw lid en zeker als hij of zij zich actief wil inzetten voor de politieke idealen van GroenLinks. Jan is een ervaren politicus met veel kennis over de vraagstukken die spelen in Muiden en Muiderberg en heeft waardevolle contacten met de inwoners en instellingen in deze kernen. Zijn inbreng is zeer welkom voor GroenLinks."

PvdA'er Charles Wiss neemt de raadszetel van Portengen over

Portengen: "Tegelijkertijd ben ik de PvdA veel dank verschuldigd. Ik ben blij dat ik op een goede manier afscheid heb kunnen nemen." In de aanloop naar de fusie heeft hij al kennis kunnen maken met de verschillende fractie- en commissieleden van GroenLinks in Naarden en Bussum. "Ik heb die contacten als zeer prettig en inspirerend ervaren. De politici van GroenLinks onderscheiden zich in positieve zin door hun kennis van zaken en open manier van politiek bedrijven, altijd op zoek naar constructieve oplossingen en verbinding met anderen. Ik sluit daar graag bij aan."

PvdA'er Charles Wiss neemt de raadszetel van Portengen over. Fractievoorzitter Jan Hylkema: "We bedanken Jan voor zijn grote inzet de afgelopen jaren."