Kraan ligt in de sluis.
Kraan ligt in de sluis. Foto: Christian Pfeiffer

Groot onderhoud voor sluis

MUIDEN - Groot onderhoud voor de oostkolk van de Groote Zeesluis in Muiden. Vier sluisdeuren worden onder handen genomen.

Het werk gebeurt in opdracht van Waternet. De werklieden zijn vorige week begonnen. Eind maart moet het groot onderhoud klaar zijn. Het gaat om de vier sluisdeuren van de Oostkolk, aan de IJmeerzijde. Tijdens de werkzaamheden is de Oostkolk gestremd. De scheepvaart is geïnformeerd. Omwonenden zullen er relatief weinig van merken. Ze zijn per brief geïnformeerd.

"Vooral de bewegende delen van de sluisdelen zijn aan reparatie toe. Een kraanschip gaat de sluisdeuren één voor één uit de sluis tillen, ze op een dekschuit leggen en repareren. De bedrijven De Vries Werkendam en Spie-Infra voeren de werkzaamheden uit. In het najaar, na het vaarseizoen, zijn de vier deuren van de Oostkolk aan de Vechtzijde aan de beurt", zo vertelt een woordvoerder.

De Groote Zeesluis is een rijksmonument. Het is gebouwd na een bezoek van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte aan Muiden. Hij gaf in 1806 opdracht voor het herstel van het sluizencomplex dat er al eeuwen lag. Met de werkzaamheden werd in 1809 begonnen en vijf jaar later was het werk af. Omdat de schepen groter waren geworden werden de vijf openingen teruggebracht naar drie, bredere, openingen. De sluizen werden geheel van steen gemaakt. In 1975-1976 werd de sluis gerestaureerd en gemoderniseerd.