Het veld naast het Kocherbos. Komt hier ooit een hockeyveld?
Het veld naast het Kocherbos. Komt hier ooit een hockeyveld? Foto: Christian Pfeiffer

Raad kiest weer voor veld naast bos. En de rechter

MUIDERBERG - De gemeenteraad van Muiden is opnieuw akkoord gegaan met een hockeyveld naast het Kocherbos. En dat zet de deur open voor een nieuwe juridische strijd. De vraag is: wie wordt hier nu beter van?

door Christian Pfeiffer

Het was te verwachten: vorige week besloot de Muider gemeenteraad het bestemmingsplan opnieuw aan te nemen dat de aanleg van een tweede hockeyveld voor de hockeyclub MHC Muiderberg mogelijk maakt. De raadsleden moesten zich opnieuw over het plan uitspreken omdat het vorige bestemmingsplan terug was gestuurd vanwege vormfouten. Muiden houdt vast aan de ingeslagen weg en neemt daarbij voor lief dat de juridische messen worden geslepen.

Het tweede hockeyveld in Muiderberg: al sinds jaar en dag een hoofdpijndossier en inzet van de afgelopen twee gemeenteraadsverkiezingen. In de lente van 2012 koos de gemeenteraad definitief voor een veld naast het Kocherbos als locatie. Een locatie waar veel weerstand tegen is: er wordt gevreesd voor het landelijke aangezicht van Muiderberg. Wie nu komt aanrijden ziet weilanden, een bochtige weg met bomen en de groenstrook van het Kocherbos. Dat moet zo blijven: zo vinden onder meer de actiegroepen Hart voor Muiderberg en Groen Muiderberg.

Acties volgden. Muiden ging door. In 2013 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan op om de aanleg mogelijk te maken. De actievoerders stapten naar de rechter. Het proces heeft tot aan de Raad van State gelopen, en met succes. Die constateerde onlangs dat er fouten in het bestemmingsplan zitten en stuurde het terug naar de gemeenteraad. En zo zijn er zeker twee jaar verloren gegaan. De raadsleden gingen vorige week opnieuw met het bestemmingsplan akkoord en de juridische strijd kan nu opnieuw beginnen.

Toch was de gemeenteraad al lang niet meer zo unaniem als in het begin. De meerderheid werd gevonden met 8 stemmen voor en 5 tegen. Openlijk wordt de vraag gesteld of dit proces nog wel doorlopen moet worden: want helpt of schaadt dit de hockeyclub nou wel of niet? Raadslid Erik Pieter Vlaanderen liet zich zelfs op Facebook ontvallen dat hij de hele besluitvorming ondemocratisch vindt. "Ik heb de democratische beginselen met de paplepel ingegoten gekregen, en weet dat het soms mee zit en soms tegen zit in het leven, maar hier heb ik slecht van geslapen", zo zegt hij. Het steekt hem dat de hele inspraakprocedure voor dit bestemmingsplan maar helemaal is overgeslagen.

Eerste beslissing over locatie veld werd al in 2012 genomen

Ondemocratisch of niet, feit is dat er nog steeds geen veld ligt en dat er voorlopig ook niet lijkt te komen. Een veld dat hard nodig is: de club heeft ruimte nodig.

De provincie Noord-Holland voert ook druk uit op het plan. In het plan wordt het parkeerterrein van de Joodse begraafplaats gebruikt om de auto's te stallen. Muiden veranderde de functie van het stukje land van bos naar parkeerplaats. Maar de provincie heeft in het nieuwe natuurbeheerplan de grond toch weer aangemerkt als bos. Voor de praktijk maakt dit weinig uit: de auto's staan er al en blijven er ook wel even staan, maar voor de beeldvorming is het in het papieren plan een klap.

Actiegroep Hart voor Muiderberg verwacht dat de Raad van State het bestemmingsplan opnieuw naar de prullenbak verwijst omdat er volgens hen weer vorm- en procedurefouten zijn gemaakt. Barbara Mounier: "Dit betekent dat mensen in de komende periode opnieuw bezwaar kunnen maken tegen deze locatie (of hun bezwaar kunnen aanvullen) en dat we over een paar maanden weer voor de rechter staan om over het bestemmingsplan te laten oordelen."

Als het aan de actievoerders ligt wordt er gekeken naar een goed alternatief. "Er zijn meerdere alternatieven. Ga niet wachten tot de rechter dit onzalige plan definitief in de prullenbak gooit - dan zijn we qua sportmogelijkheden nog verder van huis. Over een paar maanden gaan we fuseren: het zou fijn zijn als er tegen die tijd een oplossing is."

November 2013: actie tegen veld.