De Elisabeth Smit afgelopen zomer. Ondertussen staat de voorste mast nog schever.
De Elisabeth Smit afgelopen zomer. Ondertussen staat de voorste mast nog schever. Foto: Christian Pfeiffer

Stijgende zorgen om de
Elisabeth Smit

MUIDEN - Is de Elisabeth Smit een gevaar voor de scheepvaart of niet? De laatste dagen van het bekende schip aan de kop van de haven lijken te zijn ingegaan.

door Christian Pfeiffer

Het gaat nu snel slechter met de barkentijn. De stormen van de afgelopen maanden heeft vooral de voorste mast zwaar getroffen. Die hangt helemaal uit het lood: binnenkort valt die om. De vraag is: levert dit een gevaar op voor de scheepvaart en moet er ingegrepen worden?

In de Binnenvaartkrant verscheen de afgelopen week een uitgebreid stuk over de Elisabeth Smit, de laatste jaren onder de schippersvloot ook wel spottend Elisabeth Shit genoemd. In de krant zegt Freek van IJken van de Koninklijke Schuttevaer dat het schip een gevaar is voor de scheepvaart. Hij vertelt dat het spookschip al langer op de agenda staat. "Valt het onder het gezag van de gemeente Muiden, Rijkswaterstaat of de provincie Noord-Holland? En waarom is er nog steeds niets gebeurd?", zo laat hij zich vragend uit.

Rijkswaterstaat laat weten dat zij de situatie strak in de gaten houdt, maar dat in hun ogen het schip op dit moment nog geen gevaar vormt voor de passerende schepen. Zij grijpen voorlopig nog niet in.

De verslechterende situatie van de barkentijn heeft al een tijdje de aandacht van de gemeente Muiden. In de gemeenteraad zijn er al vragen gesteld en de wethouder zit erachteraan. Op de zorgen die worden geuit in de Binnenvaartkrant vertelt een gemeentewoordvoerder: "De gemeente onderschrijft op dit moment de mening van Rijkswaterstaat. Wij zien er nog geen acuut gevaar in. Al zijn we met alle partijen in gesprek om snel met een oplossing te komen."

Het 'piratenschip' heeft een magische uitwerking op kinderen

Het lijkt er dus nog even op dat alle kinderen die dit seizoen op en neer varen met de Pampusveer aan hun ouders kunnen vragen of er daadwerkelijk piraten op de kop van het land wonen in Muiden. Want in tegenstelling tot de schippers die zich storen aan het wrak, heeft het een magische uitwerking op alle kinderen.

Het schip werd in 1939 als vissersschip gebouwd en in 1944 omgebouwd tot mijnenveger voor de Koninklijke Marine. Ze bleef tot 1957 in Nederlandse dienst. In 1977 kocht Harry Smit het schip. Hij bouwde het om en bracht het schip in 1981 in de vaart onder de naam Elisabeth Smit, vernoemd naar zijn dochter.
Smit verkocht de boot in 1996 aan de huidige eigenaar. Langzaam verslechterde de staat. De Elisabeth Smit had altijd al een 'kromme rug' na een foutje op de werf, maar is nu helemaal kromgetrokken.