Twee zoenende vrouwen? Nee. Een blijkt een man.
Twee zoenende vrouwen? Nee. Een blijkt een man. Schilderij Muiderslot

Muiderslot scoort met erotische rondleidingen

MUIDEN - De groep moest duidelijk meer giechelen dan de gids, die deed overkomen of het de normaalste zaak van de wereld was. In het Muiderslot werden zaterdag (op Valentijnsdag) voor het eerst erotische rondleidingen gegeven voor 16 jaar en ouder.

door Christian Pfeiffer

In het met kaarsen verlichte middeleeuwse kasteel werden de bezoekers in ruim drie kwartier meegenomen in de, toch wel, stoute wereld van P.C. Hooft. En dat was minder bedekt dan men nu doet vermoeden. Want, zoals de gids meteen bij de inleiding zei: "Preuts waren ze in die tijd nog niet, dat kwam pas een eeuw later."

De erotische rondleidingen waren duidelijk een schot in de roos. Veel bezoekers kwamen af op de avond, en waar eerst werd gesproken van rondleidingen die begonnen op het halve uur, bleken er in de praktijk elke tien minuten groepen met opvallend veel stelletjes met een gids het kasteel in te verdwijnen.

Wie op schuine verhalen had gerekend, kwam bedrogen uit. De rondleiding concentreerde zich hoofdzakelijk op een uitleg van de schilderijen aan de wand: de erotische verwijzingen die hierin gemaakt worden en de relatie tot de kerk.

"Erotiek zet onze fantasie in gang. Het is beslist iets anders dan porno, al zijn de scheidslijnen soms dun. Onder erotiek valt alles wat op het liefdesleven betrekking heeft: van verlangen en verliefdheid tot lust", zo werd de bezoeker geleerd. Erotiek prikkelt de verbeelding, wekt begeerte en maakt nieuwsgierig en de 17e eeuw was bepaald niet preuts. Hooft en zijn beroemde vrienden uit de Muiderkring lieten het onderwerp dan ook niet onberoerd in hun befaamde correspondentie.

Dus werden brieven en dichtregels geciteerd uit de tijd van de Muiderkring en P.C. Hooft. En nadat de eerste keer het woord 'orgie' voor een lachsalvo had gezorgd normaliseerde de situatie zich in de groep weer vrij snel. Dit tot plezier van de gids (rondleiding van 21.00 uur) die het duidelijk ook eens fijn vond om de wat spannendere teksten te citeren dan de geijkte dichtregels aan schoolklassen.

De 17e-eeuwse dichter Hooft stond bekend om zijn spannende liefdesgedichten: een wereld van hoofse en aardse liefde. Hoe de liefde en erotiek er uitzagen en wat er gebeurde achter de gordijnen van de beddenkoets werd tijdens de rondleiding uit de doeken gedaan. Conclusie: als het maar een beetje in relatie tot het geloof gebracht kon worden, dan mocht er in die tijd opvallend veel.

Na de rondleiding vertrokken de bezoekers giechelend weer naar buiten. Wie echt nog niet genoeg had gehad kon tot 's avonds laat ronddolen door het Muiderslot, waar speciaal voor Valentijnsdag een hartjesroute door de torens was uitgezet. Daar maakten maar weinig gebruik van, ook vanwege de scherpe en koude wind die opstak. De meesten kozen dan ook keurig voor een kopje koffie in de Taveerne. Om na te gloeien.