Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum.
Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

In Bussum: grootste oppositiepartij is fusie zat

MUIDEN - Hommeles bij de buren. De grootste oppositiepartij, Hart voor Bussum, stopt met het fusieproces. Zo heeft de oppositiepartij besloten na de hoorzitting van de Tweede Kamer anderhalve week geleden.

Hart voor Bussum meent dat de Tweede Kamer eerst maar eens haar zegje moet doen over de fusie van Bussum, Naarden en Muiden. De partij wil nu geen tijd en energie meer stoppen in allerlei vergaderingen en ambtelijke stukken totdat Den Haag een uitspraak heeft gedaan.

Geen onnodig geld uitgeven
Fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum legt uit hoe de Bussumers er beter van worden als haar partij niet meer meepraat: "De Tweede Kamer heeft gezegd dat de fusie al te ver is ontwikkeld, want er zijn nu al onomkeerbare beslissingen genomen. We zouden moeten stoppen met al die besluiten zoals het aannemen van een griffier voor Gooise Meren of investeren in het gemeentehuis van Bussum. We gaan niet onnodig geld uitgeven. Als de fusie niet doorgaat kost het onnodig veel geld. Het levert de Bussumers dus op dat hun geen financiƫle schade wordt berokkend."

Tegenpartij
Willen jullie hiermee niet alleen maar het statement maken dat jullie de tegenpartij zijn? "Nee, wij laten juist zien dat wij de verstandige partij zijn. Wij waarschuwden al langere tijd dat de gemeenteraad van zich moesten laten horen richting de Tweede Kamer. De rest van de raad komt nu pas tot dit inzicht en schrikt van de realiteit. De raad hobbelt achter ons aan en is steeds te laat. Ze komen nu met Bussumse moties terwijl het wetsvoorstel er al ligt. De Tweede Kamer vraagt juist om een lijst met punten en bedragen. Wij hebben ons werk gedaan."

Heijman
De Bussumse Burgemeester Heijman betreurt het besluit van HvB. "De partij heeft zich hiermee buiten de democratische orde gesteld. Dat is niet alleen slecht voor de democratie, maar ook niet in het belang van de Bussumers en dan met name de Bussumers die Hart voor Bussum in de raad vertegenwoordigt. Je moet nooit kiezen voor de weg van de minste weerstand. Je moet niet weglopen van je verantwoordelijkheden." De burgemeester refereert nog aan het feit dat de visie van HvB en de rest van de raad niet meer zover uiteen ligt en dat iedereen eist dat de Tweede Kamer zorgt voor een goed financieel vangnet, omdat er anders geen draagvlak is voor een fusie. Hij hoopt dat Munneke Smeets haar besluit wil heroverwegen, in het belang van de democratie en in het belang van alle inwoners.

Veroordelen
De andere partijen in de Bussumse gemeenteraad veroordelen het besluit van de partij om niet meer mee te doen. Zij vinden dat zij hiermee hun verantwoordelijkheid ontlopen en hun achterban in de steek laten. Voor besluiten in Muiden en Bussum heeft de actie geen gevolgen. Toch is het tekenend voor de toegenomen weerstand in Bussum om samen te gaan met Muiden. De partijen vinden dat de financiƫle risico's van het KNSF-project onvoldoende zijn afgedekt.