Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Pijlers nieuwe brug staan

MUIDEN - Het enorme talud van de nieuwe snelwegbrug die straks de nieuwe A1 met de A9 moet verbinden, rijst op in de Bloemendalerpolder. Bij het Amsterdam-Rijnkanaal wordt hard gewerkt aan de pijlers.

door Christian Pfeiffer

Wie de bouwput bij de Vecht gewend is en het werk wat daar verzet wordt, vergeet bijna dat even verderop, bij het Amsterdam-Rijnkanaal, ook een kunststukje wordt uitgehaald. Over het kanaal wordt naast de huidige A1-brug een compleet nieuwe brug gebouwd. Met een speciale methode.

Uitbouwbrug
Voorlichter Peter Hollaar van Rijkswaterstaat vertelt. Hij staat bij het kanaal. "Wij hebben hier aan de kant van Weesp de spoorbrug voor het treinverkeer tussen Amsterdam en Hilversum. Aan de andere kant ligt de huidige Muiderbrug van de snelweg A1. Daartussenin bouwen wij een nieuwe brug: een uitbouwbrug, zoals wij dat noemen."

Drie pijlers van de brug zijn nu in aanbouw. "Het worden ook drie afzonderlijke viaducten. Links en rechts voor de rijbanen die straks de A1 en de A9 gaan verbinden en de middelste wordt de nieuwe wisselstrook van de snelweg A9." De brug is gefundeerd op honderden heipalen. Sommige steken nog uit de grond. Daarop staan de drie pijlers. "Daar bovenop maken we het hamerstuk. Van die hamerstukken werken we straks over het kanaal naar elkaar toe. De brug wordt parabolisch aan de onderkant voor de sterkte. De gebruikte methode heet 'uitbouwen' en wordt maar weinig in Nederland toegepast. Het scheepvaartverkeer heeft daardoor nauwelijks last van de werkzaamheden en kan hierdoor gewoon doorvaren."

Geen naam
Hoe de brug gaat heten, is nog niet helemaal duidelijk. Sommigen spreken over de 'Tweede Muiderbrug', terwijl de gemeente Muiden zelf de naam 'Betlem' aan de brug heeft meegegeven. Die naam verwijst naar het landgoed Betlem dat aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal lag. Dat is tegenwoordig van Diemen.

De nieuwe A1 moet in 2020 in gebruik worden genomen. Dan is ook de brug af, evenals het gigantische aquaduct onder de Vecht door bij Muiden. Daar gaat het overigens redelijk voorspoedig. Aan de oostkant van de Vecht had de aannemer recentelijk wat problemen met lekkage van de fundering: daar kwam water de bouwput binnenstromen. Als voorzorgsmaatregel is daarom besloten de hele put maar even te laten vollopen. Er wordt hard gezocht naar een oplossing hiervoor.

Een kleine tegenslag, maar verder gaat het goed. Vooral uniek is de methode die in de Bloemendalerpolder wordt toegepast om het zand sneller te laten inklinken. Er gaan zo'n 1,2 miljoen drains de grond in. Onze kranen maken per dag 1.500 gaten en plaatsen drains met een gemiddelde lengte van 6 meter. Het uiteinde van die drains steken dan boven het zand uit, dat zijn de witte flapjes die te zien zijn.' Al met al levert dit de werkzaamheden voor de A6 en de A1 een tijdwinst op van jaren.