Pampus: 2014 was een overgangsjaar.
Pampus: 2014 was een overgangsjaar. Foto: Christian Pfeiffer

Stichting: Pampus gaat de goede kant op

MUIDEN - Forteiland Pampus gaat zich het komende seizoen richten op drie pijlers: Hollandse Historie, Avontuur en Groen. Dat heeft de stichting bekendgemaakt.

door Christian Pfeiffer

De drie pijlers moeten de richting geven waarin een tal van activiteiten ontplooid gaan worden. Voor het eerst wordt er ook gesproken over een echte souvenirwinkel op Pampus: Het Magazijn.

Volgens het bestuur waren voor het eerst sinds jaren de kosten en baten het afgelopen seizoen in balans en is een ondernemende koers met Pampus ingezet. Dit na de reorganisatie waarin fortwachters Kris en Maartje moesten vertrekken. 2014 wordt gezien als een generale repetitie, een springplank voor de toekomst, zo zegt de stichting.

Drie pijlers
Dan die drie pijlers. In de toekomst moet de pijler 'Hollands Historie' de oudere liefhebber van historie en de buitenlandse toerist naar Pampus lokken: de eerste twee doelgroepen. 'Avontuur' bedient de derde doelgroep: gezinnen met kinderen die een dagje uit zoeken en de vierde doelgroep wordt gevonden met 'Groen': natuurliefhebbers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

Vooral dat laatste is een opvallende stap. Stichting Forteiland Pampus wil het eiland in 2020 compleet zelfvoorzienend laten zijn. Daarvoor worden dit jaar een aantal pilots opgestart.

Ander nieuws is dat scholen dit jaar ook voor het eerst in Almere Muiderzand op de boot naar Pampus kunnen springen. Pampus wil het bezoek van scholieren aan het eiland nieuw leven in blazen.

Forteiland Pampus gaat 4 april weer voor het eerst open: het is dan het weekend van Pasen.